Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsvillkor

Omplacering hotar läkare

Publicerad: 14 april 2008, 13:53

Från och med i dag ställer Region Skåne in planerade operationer för att förbereda sig inför en eventuell vårdstrejk. Regionen ser också över möjligheterna att flytta läkare från de berörda sjukhusen till andra sjukhus och vårdcentraler om strejken bryter ut.


Vilka operationer som ställs in redan nu beror på hur lång den planerade efterbehandlingstiden är, förklarar Rolf Ohrlander, förvaltningschef för Kamber och ansvarig för samordning och planering av vårdresurser inför den planerade strejken.

– De flesta elektiva ingrepp kan sannolikt genomföras de första dagarna denna vecka, men vi måste successivt börja att fasa ut detta, så att vi har tömt de sjukhus där strejken kan bryta ut till nästa måndag.

De sjukhus i Region Skåne som berörs av Vårdförbundets varsel är Helsingborgs lasarett, Lasarettet i Ystad, Lasarettet Trelleborg och Hässleholms sjukhus.

Från dessa sjukhus kommer man denna vecka också att börja föra över inlagda patienter till de sjukhus som inte berörs av strejken.

Om strejken bryter ut på måndag ska även vårdcentralerna i Region Skåne prioritera det akuta omhändertagande, medan till exempel återbesök kan komma att ställas in. Detta för att primärvården ska kunna avlasta akutmottagningarna.

Eventuellt kan det bli aktuellt med längre öppettider på vårdcentralerna vid en strejk.

– Det kan inte uteslutas. Förhoppningsvis kan vi förstärka vårdcentralerna med läkare, säger Rolf Ohrlander.

Framför allt är det ST-läkare, som tjänstgjort på vårdcentraler relativt nyligen, som kan komma att omdirigeras från de strejkdrabbade sjukhusen till primärvården, förklarar han.

– De äldre specialisterna kan få tjänstgöra på de sjukhus dit de patienter de annars skulle ha haft på sitt eget sjukhus förs.

Också undersköterskor på de sjukhus som berörs av strejken kan komma att omplaceras till andra sjukhus.

Läs också: Hård kritik mot planer på omplacering av läkare vid strejk Läs samtliga artiklar om Vårdförbundets lönestrid. Klicka här

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev