Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Övergångsregler för jourkomp i VGR skjuts fram

Publicerad: 27 juni 2022, 12:59

Emelie Hultberg, ordförande VG Läkarförening, hoppas att det nya avtalet ska kunna ge läkare en bättre möjlighet att ta ut jourkomp i ledighet efter pandemins fjärde våg.

Foto: Björn Larsson Rosvall,TT/ Fribild

Strax före midsommar slöts ett nytt avtal för jourkomp mellan den lokala läkarföreningen och Västra Götalandsregionen. Läkarna får ytterligare ett halvår på sig att ta ut gammal jourkomp i tid i stället för i pengar.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenLäkarförbundetSKRToppnyheter ArbetslivToppnyheter Sjuksköterska

I stället för att övergångsreglerna för kompensation för jour och beredskap börjar gälla 1 oktober i år, som tidigare avtalats, skjuts starten fram sex månader till 1 april 2023. Reglerna innebär en stegvis övergång till att läkarna endast får spara komptid i max ett år. Det som då inte tagits ut i tid betalas automatiskt i pengar.  

”Avtalet är tecknat för att pandemin omöjliggjort för sjukvården inom VGR att planera in ledighet i den utsträckning som vi förväntade oss när det ursprungliga avtalet tecknades i september 2021”, säger Emelie Hultberg, ordförande för Västra Götalands läkarförening i ett pressmeddelande.

Läs också debattartikeln: ”Är VGR Sveriges sämsta offentliga arbetsgivare?”

Västra Götalandsregionen är en av få regioner som sagt upp det lokala avtal som gällt sedan 2009 angående möjlighet att spara jour- och beredskapstimmar. Det skedde i samband med att Svenska läkarförbundet och arbetsgivarparten, SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, tecknade ett nytt centralt löneavtal 2020. Läkare med innestående kompensation för jour och beredskap skulle därmed bli tvungna att ta ut ledighet inom tolv månader, annars skulle den automatiskt omvandlas till pengar.

Beslutet ledde till hård kritik från läkare i VGR. Ett övergångsavtal förhandlades i höstas fram mellan Västra Götalands läkarförening och regionen där de första automatiska utbetalningarna sköts fram till oktober. Dock gjorde den nya covidvågen i höstas att många läkare hade svårt att ta ledigt, skriver Läkarföreningen i sitt pressmeddelande, vilket lett till det nya startdatumet för övergångsreglerna. Slutdatum ligger dock fast, den 1 januari 2024 ska bara jourkomptimmar intjänade under de senaste tolv månaderna finnas på saldot.

I Region Västerbotten, där arbetsgivaren också sa upp det gamla avtalet om sparad jourkomp, slöts ett avtal om övergångsregler i januari i år.

Läs också: Läkarförening protesterar mot ändrade villkor för uttag av komptid 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev