Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Privata alternativ lockar unga även om skillnaderna upplevs som små

Publicerad: 28 februari 2006, 13:57

Många unga läkare säger att de kan tänka sig en framtid inom den privata vården. Men för den som vill göra privat AT eller ST är valmöjligheterna fortfarande få. Paulina Froelich valde att göra sin allmäntjänstgöring på privata S:t Görans sjukhus.


Flera undersökningar har visat att läkarstudenter och unga läkare kan tänka sig en karriär utanför landstinget. 2002 gjorde Sveriges yngre läkares förening, Sylf, en medlemsundersökning som visade att 87 procent av de svarande kunde tänka sig att arbeta privat. Två enkätundersökningar bland cirka 1 000 AT-läkare under AT-stämmorna 2004-2005 visade nästan exakt samma resultat.

Men trots intresset finns det fortfarande ganska få öppningar för den läkare som vill jobba privat - särskilt i ett tidigt skede.

Under AT-utbildningen är det egentligen bara S:t Görans sjukhus i Stockholm som kan erbjuda ett helt privat AT-block.

- Vi har många sökanden. Några söker för att vi är privata, men de flesta söker nog för att vi är ett litet sjukhus mitt i innerstan, säger Åke Boman, personalsekreterare som jobbar med rekryteringen av AT-läkare.

När det gäller primärvårdsplaceringen är möjligheterna att prova på privata verksamheter större. Landstinget i Värmland samarbetar till exempel med det privata vårdbolaget Carema, som driver närsjukvård i Säffle och Kristinehamn. Sedan hösten 2004 får fyra av landstingets 32 AT-läkare göra psykiatri- och primärvårdsplaceringen hos Carema.

- Hittills har vi haft fler sökanden än platser. För en del handlar det om att privat vård är ett spännande alternativ som man vill prova på, säger Roland Ström, som ansvarar för AT-rekryteringen i Landstinget i Värmland.

Gunnar Welander, ordförande i Svenska privatläkarföreningen, tycker det behövs fler alternativ för unga läkare. Han tror att många har en negativ inställning till landstingen, samtidigt som de yngre läkarna ställer helt andra krav på arbetsmiljön och möjligheten att påverka sitt eget arbete.

- De unga vill ha en varierad arbetsmarknad. Alla kanske inte vill bli entreprenörer men de vill kunna välja att jobba inom den privata vården, säger han.

För att kunna erbjuda blivande läkare en glimt av något annat än landstinget inledde Privatläkarföreningen och Medicine studerandes förbund, MSF, ett samarbete i vintras. Privatläkarna har tillfrågats om de kan tänka sig att ta emot kandidater och läkarassistenter - nästa steg är att lägga ut en tjänst på nätet där studenterna kan gå in och se vilka privatläkare som har plats för dem.

- Sedan jobbar vi för fler AT- och ST-läkare inom privatvården. Men det är svårare eftersom det betyder att man måste flytta över pengar från landstingen, säger Gunnar Welander.

Men vad tycker yngre läkare egentligen om att arbeta privat?  En intervjuundersökning som Sylf gjorde bland privata ST-läkare 2004 visar att de inte upplever någon omfattande skillnad i arbetsvillkor och synen på arbetsgivaren. Många lyfte fram att arbetsklimatet var bättre hos den privata arbetsgivaren - samtidigt trodde de att detta främst berodde på organisationens storlek och personalsammansättningen.

Bilden stämmer bra in på Paulina Froelich, som har klarat av nio av sina 18 månader som AT-läkare på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Hon sökte sig dit därför att hon visste att det var ett mindre sjukhus med mycket akutverksamhet.

- Här är det i princip vi AT-läkare som driver akuten. På de större universitetssjukhusen händer det ju att man inte ens får skriva remisser utan att det ska dubbelkollas med någon äldre kollega, säger hon.

En annan fördel är att man hinner lära känna de andra läkarna vilket underlättar samarbetet och möjligheterna att påverka.  I framtiden kan Paulina Froelich tänka sig att arbeta både privat och inom landstinget. Men oavsett var hon hamnar tycker hon att det är viktigt med en mångfald inom vården.

- Konkurrens är nyttigt. Det kan förbättra vården samtidigt som det ger de anställda bättre förhandlingsmöjligheter, säger hon.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News