måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Regeringen lägger kvarts miljard på fler VFU-platser

Publicerad: 28 januari 2022, 14:06

Socialminister Lena Hallengren (S) Foto: Henrik Montgomery/TT

Fler VFU-platser för blivande sjuksköterskor. Det är en del av hur 11 miljarder kronor ska fördelas i fyra överenskommelser mellan staten och SKR. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Lena HallengrenMarie Morell

LB


Nu är regeringen och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, överens om hur de elva miljarder som aviserades i höstbudgeten ska fördelas under 2022 i de överenskommelser som funnits under flera år.

Inom ramen för överenskommelsen om god och nära vård avsätts en kvarts miljard kronor till kommuner och regioner för att skapa fler platser för verksamhetsförlagd utbildning för sjuksköterskestudenter. 

– Jag hoppas verkligen att det ska bidra. Det är ett problem att det inte finns VFU-platser, säger socialminister Lena Hallengren (S) till Dagens Medicin.

Bilden delas av Marie Morell (M), ordförande för SKR:s sjukvårdsdelegation.

– Det är ett problem att man inte kommer ut på VFU. SKR har haft mycket diskussioner med lärosätena, säger hon.

Dessutom fördelas 400 miljoner kronor till regionerna och 100 miljoner kronor till kommunerna för att fler sjuksköterskor ska ges möjlighet att läsa till specialistsjuksköterska.

Totalt omfattar överenskommelsen om god och nära vård drygt 6 miljarder kronor. 3 miljarder ska användas för ökad tillgänglighet och kortare köer, 284 miljoner till bland annat kvalitetsregister och 1,4 miljarder inom ramen för den fleråriga överenskommelsen om förlossningsvård och kvinnors hälsa.

Tre av vårdens fackförbund har bland annat krävt en kriskommission för arbetsmiljön. Hade SKR velat se mer pengar?
– Det som vi fört fram många gånger är långsiktighet i de statliga bidrag vi får. Det blir ganska svårt för regionerna med överenskommelser som är ettåriga att anställa medarbetare på den typen av pengar. Vi kommer ju tillbaka med samma överenskommelse, så många räknar naturligtvis med att pengarna kommer, men man kan inte vara säker, säger Marie Morell.

Enligt Lena Hallengren är det delvis ett missförstånd att det handlar om ettåriga överenskommelser.

– Jag tycker att det synd att det beskrivs som ettårigt, men däremot tar vi bara beslut om budget för ett år i taget. Det här är överenskommelser för flera år, men budgeten är ettårig och det måste vi förhålla oss till. Vår ambition är att det är långsiktigt.

Läs också: Så säger Läkarförbundet och Vårdförbundet om fördelningen av de elva miljonerrna 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-01-31

Det är bra med extra pengar. Tyvärr finns det inga sjuksköterskor/distriktssköterskor att anställa, vilket gör det omöjligt att ta emot fler studenter. I den bästa av världar höjs lönerna så att utbildade sjuksköterskor/distriktssköterskor söker sig till den offentliga vården. VI kan då ta hand om både patienter och studenter. Idag har vi i bästa fall tid för patienterna i rätt tid till rätt kompetens. Samma gäller allmänspecialister. Från ett primärvårdsperspektiv med den goda och nära vården.

Vårdcentralchef

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev