Arbetsvillkor
Region Dalarna missbrukade övertid – får betala skadestånd
Publicerad: 14 juli 2023, 13:36
Region Dalarna ska betala 110 000 kronor till Vårdförbundet efter tvisteförhandlingarna om kollektivavtalsbrott.
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån
Region Dalarna erkänner att man har agerat fel som arbetsgivare i hanteringen av övertid inom vården. Nu tvingas regionen betala skadestånd till Vårdförbundet.
I januari uppmärksammade Dala-Demokraten en revisionsgranskning som påtalade onormala ersättningsnivåer i Region Dalarna under 2022.
I rapporten kritiserades regionen för att ha missbrukat systemet för övertid, speciellt inom vården. Bland annat påtalades det att vissa chefer hade kunnat fördubbla sin lön genom extra jourarbete.
Läs också: 120 000 timmars övertid i regionen – överväger anmälning
Granskningen följdes av en stämning från Vårdförbundet som yrkade på att Region Dalarna hade brutit mot kollektivavtalet på flera punkter.
Tvisteförhandlingarna mellan regionen och facket inleddes i slutet av maj och har nu avslutats. I mötesprotokollen konstaterar regionen att man har agerat fel som arbetsgivare, skriver Dala-Demokraten.
– Det handlar bland annat om att tre medlemmar har arbetat mer övertid än 350 timmar under 2022, säger Marion Vaeggemose, ordförande Vårdförbundet Dalarna till tidningen.
Region Dalarna har tagit fram en åtgärdsplan för att förhindra fortsatt missbruk av övertidssystemet.
Foto: Henrik Hansson/Bildbyrån
Enligt arbetstidslagen får en anställd max arbeta 350 timmar övertid på ett år. Parterna var också överens om att regionen brutit mot kollektivavtalets krav på att arbetsgivaren måste överlägga med facket innan en anställd kan ges mer än 200 timmar övertid, detta gällande sju fackmedlemmar. Förhandlingarna landade även i att regionen brutit mot dygnsvilan i sju fall och mot veckovilan i fyra fall.
Vårdförbundet och Region Dalarna har enats om att regionen ska betala 110 000 kronor till fackförbundet, som tidigare yrkat på ett skadestånd om 340 000 kronor.
När Dagens Medicin frågar Magnus Darke, hr-direktör på Region Dalarna, vad som möjliggjorde missbruket av övertidssystemet svarar han i ett mejl att regionen ”inte kan se att systemet har missbrukats” och hänvisar till utfallet av tvisteförhandlingen.
Hr-direktören är desto tydligare med vilka åtgärder som tas för att säkra att kollektivavtalet följs framöver så att man inte hamnar i samma situation igen.
”Regionen har en rutin för hantering vid behov av extra övertid som vi är överens med Vårdförbundet om. Vår upplevelse är att de flesta cheferna hos oss har kontroll på den och att det i tvisten främst handlade om missar vid akuta situationer”.
Magnus Darke uppger bland annat att kontrollen av övertidsuttag ska stärkas, att fördelningen av övertid ska spridas mellan fler anställda.
”Vi ska också säkerställa att ingen får arbeta mer än 350 timmar övertid, i ett första steg genom att förbättra informationen till chefer i organisationen”, skriver han.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.