Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Arbetsvillkor

Så mycket tjänade landets sjuksköterskor under fjolåret

Publicerad: 9 April 2010, 14:51

Så mycket tjänade landets sjuksköterskor under fjolåret

Lönestatistiken för landstingsanställda barnmorskor, sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor är klar. Se hur du ligger till i tabellerna.


Den så kallade partsgemensamma lönestatistiken omfattar landstingsanställda medlemmar i Vårdförbundet och gäller lönenivån i november 2009.

Siffrorna visar bland annat att den genomsnittliga medlemmen i Vårdförbundet, chefer inräknade, fick en löneökning med 3,9 procent eller 999 kronor mellan november 2008 och november 2009.

Denna uppgift är baserad på samma individer båda åren. Sjuksköterskorna hade den högsta genomsnittliga löneökningen, med 3,9 procent. Lägst löneökning fick röntgensjuksköterskorna med 3,5 procent.

När det gäller olika grupper av sjuksköterskor låg medianlönen högst för företagssköterskor, med 29 070 kronor i månaden. Lägst medianlön hade sjuksköterskor inom medicin/kirurgi, med en medianlön på 23 670 kronor. Här är chefer bortrensade ur statistiken.

Landstingen kodar de anställda utifrån deras arbetsuppgifter. Inom kategorierna psykiatri, barn och medicin/kirurgi kan rapporteringen dock skilja sig lite mellan landstingen. Vissa räknar enbart med de sjuksköterskor som har specialistkompetens inom dessa områden, medan andra räknar med alla med dessa arbetsuppgifter.

Det är andra gången som lönestatistiken tas fram på detta sätt, och enligt SKL börjar systemet att sätta sig.

Statistiken baseras på siffror som är inrapporterade från arbetsgivarna, det är en partsgemensam statistik som tagits fram i samarbete med SKL och Vårdförbundet.

Lönestatistiken, från Vårdförbundet (i Excel-format)

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev