Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Så vill facken och SKR att nationella taxan görs om

Publicerad: 31 maj 2021, 11:34

Systemet för den nationella taxan behöver göras om. Nu gör SKR och två fackförbund gemensam sak.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Gör om systemet för den nationella taxan. Det föreslår Fysioterapeuterna, Läkarförbundet och Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, i en skrivelse till regeringen.


Ämnen i artikeln:

FysioterapeuternaLäkarförbundetSKRFörsäkringskassanSocialstyrelsen

För drygt ett år sedan lämnade utredare Anna Nergårdh två förslag på hur den nationella taxan för fysioterapeuter och läkare kan förändras och på sikt upphävas. 

De förslagen har nu SKR, Läkarförbundet och Fysioterapeuterna jobbat vidare med och då främst scenario två, som innebär att systemet vidareutvecklas för att underlätta etablering i glesbygd. De tre aktörerna vill ta det ett steg längre och underlätta etablering överallt. Dessutom ska specialister i allmänmedicin kunna anslutas till systemet. 

Läs mer: Få regioner betalar för digitala besök på nationella taxan 

Den nuvarande taxan föreslås försvinna och ersättas av ett nytt system, som enligt skrivelsen ska vara frivilligt för regionerna att tillämpa. Facken och SKR vill också att ersättningsnivåerna förhandlas för fyra år i taget och att det ska vara Socialstyrelsen och inte regeringen som fastställer förhandlingsresultatet. Under åren mellan förhandlingarna ska ersättningsnivån räknas upp enligt ett fastställt index.

Kontrakt med utföraren ska också tecknas mellan regionen och en juridisk person med lagen om offentlig upphandling som bas, och ersätta personliga etableringstillstånd. 

– För att vi ska kunna utveckla en nära vård och göra vården mer tillgänglig i hela landet behöver alla delar av hälso- och sjukvårdsystemet hänga ihop. Så är det inte i dag. Vi vill att regeringen nu skyndsamt tillsätter en arbetsgrupp där vi tillsammans kan enas om ett nytt system, säger Marie Morell (M), ordförande för sjukvårdsdelegationen hos SKR i ett pressmeddelande

Relaterat

Socialdepartement fick dra SKR till förhandlingsbordet 

Utredare: Kommunal sjukvård är likställd med regional vård 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev