lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Sjukhusdirektör tjänar mer än statsministern

Publicerad: 13 januari 2022, 11:06

Björn Zoëgas lön på 270 600 kronor i månaden är märkbart högre än den månadslön på 180 000 kronor som statsminister Magdalena Andersson (S) får.

Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Direktören för Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm, Björn Zoëga, ökade i fjol sin månadslön med tolv procent till 270 600 kronor, rapporterar Dagens Nyheter. (2 kommentarer)

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetSahlgrenska universitetssjukhusetRegion StockholmSkånes universitetssjukhus

T


Det ger honom en årslön på 3,2 miljoner kronor, vilket är mer än vad exempelvis regionens högsta förvaltningschef, regiondirektören, och hälso- och sjukvårdsdirektören tjänar.

Karolinskadirektörens lön utmärker sig även i jämförelse med chefer i motsvarande position vid landets övriga universitetssjukhus, enligt tidningens granskning. Sahlgrenska universitetssjukhusets direktör Ann-Marie Wennberg Larkö tjänar 170 100 kronor i månaden. Björn Ekmehag, direktör för Skånes universitetssjukhus, har en månadslön på 157 400 kronor.

Läs också: Två kvinnliga regiondirektörer toppar löneligan

Björn Zoëgas lön är också märkbart högre än den månadslön på 180 000 kronor som statsminister Magdalena Andersson (S) får.

Sjuksköterskor i region Stockholm tjänar i snitt 37 000 kronor i månaden. De fick i fjolårets lönerevision ett genomsnittligt lönepåslag på 2,8 procent, och de så kallade särskilt yrkesskickliga 4,2 procent.

Carina Lundberg Uudelepp, regiondirektör i Stockholm, säger i ett skriftligt svar till DN att lönen för de högsta cheferna sätts utifrån den rådande marknadssituationen, och utifrån kompetens och resultat.

Läs också: Så ser löneläget ut för landets chefläkare 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-01-19

Det lönar sig att inte jobbar med patienter.

GV

 

2022-01-17

Detta är helt enkelt absurt. Tjänar nära 10 gånger mer än vissa vårdanställda. Behöver någon ha en sådan inkomst och till detta kommer förmåner som bl a egen bil, generösa representationsmöjligheter och rundligt pensionsavtal. Vad för moral har ansvariga inom offentlig sektor?  Var ligger övre nivån. Nej, behövs människor med en bredare ödmjukare människosyn och förståelse för ett hållbart samhälle. 

R

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev