Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Sjuksköterskor i Västmanland manifesterar för högre lön

Publicerad: 21 februari 2008, 14:05

Med plakat och flygblad utanför landstingshuset i Västerås visade Vårdförbundets medlemmar i går sitt missnöje över löneläget.


Tidigt på onsdagsmorgonen hade ett 60-tal medlemmar ur Vårdförbundet samlats utanför landstingsfullmäktiges lokaler i Västerås. ”Ansvar inget värt” stod att läsa på ett av många plakat, och deltagarna i manifestationen delade ut flygblad med lönestatistik till anländande fullmäktigeledamöter.

– Manifestationen kom till efter initiativ från våra medlemmar men stöttas naturligtvis av oss. Det finns ett påtagligt missnöje med hur de lokala löneöverenskommelserna har skötts här i landstinget, men vi ville även påtala betydelsen av att det nu kommer till ett bra centralt avtal, säger Björn Gustafsson, ordförande för Vårdförbundets lokalavdelning i Västmanland.

Landstinget Västmanland är det landsting där sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor hade sämst löneutveckling mellan åren 2001 och 2006. Vid vid gårdagens manifestation fanns dock deltagare från Vårdförbundets samtliga yrkeskategorier.

Utöver gårdagens manifestation planerar Vårdförbundet i Västmanland även en demonstration i mars för att visa sitt missnöje med löneläget.

– Då är tanken att vi tågar från Mälardalens högskola. Det är viktigt att även studenterna är med i detta, då det handlar om våra ingångslöner. Med den skillnad som finns mellan sjuksköterskor och undersköterskor i dag finns inget att vinna på att utbilda sig till sjuksköterska, säger Björn Gustafsson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev