Arbetsvillkor
SLF: Staten bör ta större ansvar för utbildning av specialistläkare
Publicerad: 21 februari 2023, 14:16
Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund, vill se särskilda utbildningsregioner. Det som ett sätt att komma till rätta med bristen på specialistläkare. Foto: Ludvig Thunman/ BIldbyrån
Läkarförbundet föreslår särskilda utbildningsregioner som ett sätt att komma till rätta med bristen på specialistläkare. (1 kommentarer)
Ämnen i artikeln:
Läkarförbundet– Vi vill att regionerna samarbetar mer strukturerat, och att staten tar ett större ansvar för att samordna läkarnas utbildning, säger Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.
Staten behöver ta ett mer övergripande ansvar för utbildningen av specialistläkare, anser Läkarförbundet. Det för att det i dag utbildas alldeles för få. Ett förslag som förbundet planerar att lägga fram till regeringen är utbildningsregioner.
– Det finns ingen region som i dag klarar att sörja för sin egen kompetensförsörjning av specialistläkare. I vissa fall saknar regionerna helt möjlighet att utbilda läkare inom vissa specialiteter, säger Sofia Rydgren Stale.
Hon fortsätter:
– Vi vill se att en del regioner får ett utökat utbildningsuppdrag inom vissa angivna specialiteter. Det generella utbildningsuppdraget för ST-läkare kommer alla regioner fortfarande att ha, säger Sofia Rydgren Stale.
Regioner som utses till utbildningsregioner ska få ersättning från staten för det, anser Läkarförbundet.
I måndags meddelade regeringen att regionerna får ytterligare 252 miljoner kronor till fler AT-platser 2023. Socialstyrelsen ansvarar för utbetalningen av pengarna, som kan sökas av regionerna och fördelas enligt en prestationstrappa.
– I dag råder brist på specialistläkare samtidigt som det är lång väntetid för att få påbörja en AT. Kompetensförsörjningen är vårdens stora utmaning och därför är det viktigt att försöka arbeta bort de flaskhalsar som finns på vägen för läkare att bli specialister. Därför fortsätter regeringen att stötta regionerna i att tillgängliggöra fler AT, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) i ett pressmeddelande.
Sofia Rydgren Stale välkomnar statsbidraget, och säger att pengarna gör skillnad. Även om hon hade önskat en mer långsiktig plan.
– Det är bra att regeringen nu flyttar fram sin position när det gäller kompetensförsörjning av läkare. Det finns ett tydligt signalvärde i att man återupprepar den satsning som tidigare regering gjorde föregående år. Sedan hade vi önskat att det fanns en högre grad av långsiktighet, säger hon.
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Kommentarer publiceras efter granskning.
2023-02-22
Tvång löser inget. Att tvinga ST-läkare att lova att 'komma hem' för att tjänstgöra i förmodligen åtminstone 5 till 10 år efter att först tvinga dem att flytta i 5 år... Var ska de vara skrivna? Dubbel bosättning kostar pengar, och staten är njugg på att gå med på dubbel bosättning år efter år. Var ska eventuell familj bo? Om hustrun/mannen utsätts för samma sak, fast den ST-tjänsten ligger 40 mil åt motsatt håll, är det någon som tror på att det förhållandet håller? Om det inte håller, och vår ST hittar en ny kärlek på 'studieorten', kommer vår ST 'hem' igen? Nej. Vad ska 'hemregionen' göra då? Stämma? Kräva pengarna tillbaka? Vilka pengar? Har vår ST fått extra betalt? Knappast.
Den som bara kan tänka sig en enda specialitet kan säkert tänka sig att flytta för att bli just detta. Men varför lova att komma tillbaka?
En del kommer att välja en mer lättillgänglig specialitet istället.
Det enda sättet att få sällsynta specialister är att betala bättre. Då vill alla ha! Jepp.
Ann-Catherine Mörner