Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Stor skillnad i ersättning till covidpersonal

Publicerad: 4 februari 2021, 07:10

5 000 kronor i lönepåslag varje månad – eller ett presentkort på 400 kronor. Extraersättningen till personal som arbetar med covidsjuka varierar i regionerna.

Foto: Jari Juntunen, Mostphotos

5 000 kronor i lönepåslag varje månad – eller ett presentkort på 400 kronor. Extraersättningen till personal som arbetar med covidsjuka skiljer sig åt, visar en enkät som Ekot har gjort.


Ämnen i artikeln:

Region DalarnaCovid-19Region GävleborgRegion Västerbotten

De extra ersättningarna till sjukvårdspersonal fortsätter att variera kraftigt, visar Sveriges Radios enkät till samtliga regioner. Dagens Medicin har tidigare skrivit om ersättningarna på flera håll i landet. 

Totalt svarade 20 regioner på Ekots frågor och av dem säger strax över hälften, elva regioner, att personal som arbetar med covidsjuka får extra betalt – men under hur lång tid och hur mycket varierar.

I Dalarna får covidavdelningspersonal 5 000 kronor extra per månad tills vidare, som Dagens Medicin berättade om i november.

– Både för att rekrytera och behålla personal tog vi det beslutet, säger Karin Stikå Mjöberg, hälso- och sjukvårdsdirektör i Dalarna, till Ekot.

I andra regioner får all personal eller all hälso- och sjukvårdspersonal ett engångsbelopp. I exempelvis Gävleborg får alla inom hälso- och sjukvården en engångssumma på 10 000 kronor.

Det finns också regioner som inte betalar något extra alls, däribland Västerbotten, som i stället har valt att ge alla regionens anställda ett presentkort.

– Det har varit en svår fråga, för det är väldigt många och på lite olika sätt, som har varit berörda av covidvården, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande i Västerbotten, till Ekot.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev