Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Tillåts välja bort läkare efter etnicitet

Publicerad: 26 juli 2021, 08:15

På såväl privata som offentliga vårdcentraler tillåts patienter att välja bort utländska läkare. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Över hela landet finns vårdcentraler som tillåter patienter att välja att enbart vårdas av etniskt svenska läkare. Det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort.

Ämnen i artikeln:

PrimärvårdAkutsjukvård

T


DN:s reportrar har ringt till 120 offentliga och privata vårdcentraler samt tandvårdskliniker över hela landet. Reportrarna har utgett sig för att vara patienter som snart ska flytta till kommunen. I samtalen har de önskat att deras nya läkare och tandläkare ska vara etniskt svenska.

Läs mer: Äldre vägrar vårdas av mörkhyade män 

51 vårdgivare gick med på önskemålen, medan 40 inte gjorde det. Övriga sade att det inte fanns en blandad personalstyrka. DN har inte räknat med dessa i resultaten då det rent praktiskt inte gått att välja.

När personalen DN pratat med frågat om det är läkarnas språkkunskaper som bekymrar har man sagt nej och upprepat sitt önskemål.

Några enstaka vårdgivare markerade tydligt mot önskemålet om etiskt svenska läkare.

– Man har inte rätt att välja så, även om man kan ha önskemål. Men här finns det anställda med olika nationaliteter och vi gör ingen skillnad på dem, säger personal vid en offentlig vårdcentral i Linköping till DN.

Det händer även att patienter som söker sig akut till sjukhus kräver att bli undersökta av etniskt svenska läkare. DN har pratat med akutläkaren Jalal El Ali i Skåne som berättar om en situation där en patient trots vårdbehov vägrade att bli undersökt av honom. Det slutade med att sjukhuset flyttade patienten till en annan del av akuten där det fanns etniskt svenska läkare.

– Han sa att han inte vill ha en ”arabdoktor” eftersom vi inte kan någonting, säger Jalal El Ali till DN.

Enligt Diskrimineringsombudsmannen, DO, riskerar vårdgivare bryta mot lagen om de tillmötesgår önskemål om att enbart behandlas av etniskt svenska läkare.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev