Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

"Uppsägningarna ökar risken för patientskador"

Publicerad: 24 mars 2022, 09:25

Många sjuksköterskor har sagt upp sig från Sundsvalls sjukhus, flera av dem är specialiserade inom operation.

Foto: Bertil Ericson / TT

Massuppsägningarna på Sundsvalls sjukhus kommer att få allvarliga konsekvenser. Det varnar överläkaren Patrik Nilsson för, som säger att risken för patientskador kommer att öka, skriver Sundsvalls Tidning (ST).


Ämnen i artikeln:

Länssjukhuset i SundsvallI korthetToppnyheter

Bara sedan årsskiftet har minst 36 sjuksköterskor vid Sundsvalls sjukhus sagt upp sig, majoriteten av dem de senaste veckorna.

Bakgrunden är delvis ilska och frustration efter regionpolitikers beslut att bara höja lönen för 500 utvalda sjuksköterskor.

Nu varnar Patrik Nilsson, överläkare samt medicinskt ledningsansvarig på operation vid sjukhuset, för att massuppsägningarna kan leda till en allvarlig situation.

– Risken för patientskador ökar enormt. Om vi inte har operationssjuksköterskor kan vi inte göra det som vi behöver göra, säger han till ST .

Läs också: Gemensamt avtal väcker oro för läkarbrist i Norrbotten 

Han menar att den vårdskuld som region Västernorrland redan har också kommer att påverkas – den kommer att ta många år att beta av och situationen försvåras.

– Om 14 operationssjuksköterskor slutar då havereras hela vår operationskapacitet. Det är ett hot mot både akut kirurgi och framförallt cancerkirurgi som behöver bedrivas, säger Patrik Nilsson till ST.

Bland de sjuksköterskor som har sagt upp sig ingår personal från barnkliniken, operation och iva. Patrik Nilsson befarar nu att det kommer att komma ännu fler uppsägningar från specialistsjuksköterskor. Den senaste tiden har starka protester och upprop kommit även från röntgen, anestesi och ambulansen.

Johanna Engman/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev