Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Uppsala i stabsläge – fler regioner överväger lokala restriktioner

Publicerad: 3 november 2020, 09:41

Den snabba smittspridningen i Uppsala leder nu till att regionen går upp i stabsläge.

Foto: GettyImages

Klockan 13 i dag går Region Uppsala upp i stabsläge med anledning av den ökade smittspridningen.

Ämnen i artikeln:

CoronakrisenRegion UppsalaRegion NorrbottenRegion Halland

Cathrine Hofbauer

cathrine.hofbauer@dagensmedicin.se


Under våren befann sig regionen i stabsläge under perioden 19 mars – 31 augusti. Nu är det alltså dags igen. 

– Antalet bekräftade fall har ökat kraftigt den senaste tiden och allt fler patienter med covid-19 behöver sjukhusvård. Genom att arbeta i stab får vi en bättre överblick av situationen och har mandat att snabbt fatta och genomföra nödvändiga beslut, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler i ett pressmeddelande. 

Han berättar också att läget var betydligt bättre under sommaren och inledningen av hösten. Då kunde uppskjuten vård börja betas av. 

– Men nu har vi återigen ett mycket allvarligt läge och nu krävs det att alla samarbetar och drar åt samma håll – region, vårdgivare, myndigheter, kommuner och övriga aktörer.

Den regionala särskilda sjukvårdsledningen som börjar arbeta tillsammans i dag kommer att följa läget från dag till dag gällande vårdbeläggning, provtagning, material och bemanning. Planer för att ställa om vården finns på sjukhusen. Patienter uppmanas att söka vård som vanligt. 

Även på andra håll i landet vidtas nya åtgärder. Både Region Halland och Region Norrbotten för dialog med Folkhälsomyndigheten om lokala restriktioner. 

– Min bedömning är att det krävs krafttag för att få stopp på smittspridningen. Det räcker inte med det vi sagt om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma när du är sjuk. Det budskapet har vi trummat ut sedan i vintras och nu ser det ändå ut så här, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare i Region Norrbotten, i ett pressmeddelande. 

Åtgärder som diskuteras i Norrbotten är desamma som införts lokalt i andra regioner. Några beslut är ännu inte fattade. 

Region Halland har kallat till presskonferens kl 15.30 på tisdagen, med anledning av den ökande smittspridningen. Även där förs diskussioner med Folkhälsomyndigheten. 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev