Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Uppsalas covidhantering har utvärderats

Publicerad: 5 maj 2021, 05:18

”Det är viktigt att vi följer upp vårt arbete och ser vilka lärdomar vi kan dra så att vi står rustade inför framtida liknande händelser”, säger regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M) i ett pressmeddelande

Foto: FRIBILD

Region Uppsala har låtit utvärdera sin hantering av covid-19. Av den tjocka rapporten ser regionen ut att få godkänt.


Ämnen i artikeln:

KrislägesavtalRegion UppsalaAkademiska sjukhusetVårdhygienI korthetIntensivvård

Tidsperioden sträcker sig dock bara till augusti förra året. Sedan dess har regionen utsatts för än värre prövningar vad gäller smittspridning och antal patienter på iva.  

Den oberoende firman KPMG ger, hur som helst, Region Uppsala godkänt i stort fram till och med augusti, men föreslår en del förbättringar. Regionen hade inledningsvis nytta av sin nyligen uppdaterade epidemiberedskapsplan som emellertid inte var anpassad till en långdragen pandemi. 

Läs också: KPMG-rapport efterlyser tydlighet i krisledningen

– Pandemin har inneburit en mycket stor påfrestning för många verksamheter i regionen och har haft ett utdraget förlopp. Det är viktigt att vi följer upp vårt arbete och ser vilka lärdomar vi kan dra så att vi står rustade inför framtida liknande händelser, säger regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M) i ett pressmeddelande.

En regional särskild sjukvårdsledning, RSSL, aktiverades redan 17 mars för snabba och kraftfulla beslut i stabsläge. Arbetssättet har beskrivits som effektivt, enligt KPMG:s utvärdering som anser att modellen behöver anpassas bättre till långdragna kriser. Exempelvis fanns tveksamhet inför att aktivera stabsläge och förvirring uppstod om mandat och ansvar gentemot första linjen. Vid utdragna kriser bör beslutsfattandet ligga så nära första linjen som möjligt, enligt KPMG:s rekommendation. 

Smittskydd och Vårdhygien har naturligtvis varit viktiga spelare under beslutsfattandet under pandemin. Deras medarbetare har utsatts för hög belastning, konstaterar rapporten. Ansvarsfördelningen mellan de två enheterna har inte varit solklar och bör förtydligas, anser KPMG vidare. För Vårdhygien saknas sedan tidigare en tillräckligt tydlig uppdragsbeskrivning överhuvudtaget, enligt kritik som förts fram. Vårdhygien var inte representerat i Akademiska sjukhusets styrgrupp i början av pandemin, vilket då ska ha lett till frustration över att inte få förstahandsinformation. I maj togs enheten in i styrgruppen. 

Pandemin har utgjort en påfrestande tid för sjukvårdspersonalen i Region Uppsala, konstaterar rapporten. Personal flyttades runt, vilket ledde till diskussioner gällande villkor, kompetenskrav och dimensionering. Med tiden utvecklades mer standardiserade sätt för förflyttningarna. Psykosocialt stöd har erbjudits för medarbetare som blivit påverkade av den höga arbetsbelastningen, enligt rapporten. 

Det är viktigt att värna och klargöra politikernas roll och funktion vid en utdragen kris, betonar KPMG. Inför framtida kriser rekommenderas Region Uppsala att se över planer och styrprinciper.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev