Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vårdförbundet och Kommunal säger ja till nytt krislägesavtal

Publicerad: 10 juni 2021, 11:32

Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet

Foto: Dan Lepp

NY VERSION Vårdförbundet, Kommunal och övriga fackförbund i kommunsektorn utom Läkarförbundet har kommit överens med arbetsgivarna om ett nytt krislägesavtal.


Ämnen i artikeln:

KrislägesavtalVårdförbundetKommunalLäkarförbundetSKR

Tiden som en medarbetare får gå på det nya krislägesavtalet begränsas till åtta veckor i ett första steg. Ersättningen höjs från 120 till 130 procent utöver grundlön. Tid för återhämtning höjs, enligt pressmeddelanden som nyss gått ut från parterna.  

Läs också: Läkarförbundet säger upp krislägesavtalet 

Enligt Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har det varit svårt att komma fram till en bra överenskommelse.

– Vårdförbundet har lyssnat på medlemmarnas upplevelse av att vara anvisade på krislägesavtalet och därför tryckt på hårt för bättre möjlighet till vila och återhämtning samt gränser för anvisningstidens längd. Det var inget lätt beslut att säga ja till, men styrelsens sammanvägda bedömning är att de förändringar vi har fått igenom är en klar förbättring, säger Sineva Ribeiro i pressmeddelandet. 

Som Dagens Medicin tidigare har rapporterat, beslutade Läkarförbundet som enda fackförbund att säga upp krislägesavtalet när förhandlingstiden gick ut i går. Det gamla avtalet ansågs inte fungera väl med jour och beredskap för läkarna, inte heller det nya skulle säkerställa vila och återhämtning, enligt Läkarförbundet. 

– Det är olyckligt att Läkarförbundet inte är med men de hade så långtgående krav på vila att vi inte såg hur det skulle vara möjligt att tillmötesgå, hela idén med krislägesavtalet hade fallit. Vi hoppas att de återkommer längre fram, säger Jeanette Hedberg, biträdande förhandlingschef vid Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, till Dagens Medicin. 

Joakim Larsson (M), ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation säger att det inte kommer att bli några ytterligare förhandlingar med Läkarförbundet kring avtalet.

– Nej. Det vore märkligt om vi förhandlade separat med dem. Vi hoppas att de funderar vidare över sommaren. 

Från fackförbundet Kommunal som organiserar undersköterskorna säger avtalssekreterare Johan Ingelskog att Kommunals medlemmar förtjänar tid för återhämtning och vila. 

– I det nya avtalet finns det en reglering för hur länge en enskild individ kan gå på avtalet. Det är viktigt att värna medlemmarnas hälsa och återhämtning, även under långa kriser. Det har varit det primära målet med förhandlingarna, säger han i pressmeddelandet.

Jeanette Hedberg på SKR betonar att det inte har varit optimalt att förhandla om krislägesavtalet mitt i en pandemi men tycker att förhandlingarna varit konstruktiva och att alla har försökt att hitta lösningar.

Krislägesavtalet kom ju ursprungligen till efter den stora branden i Västmanland 2018 och var aldrig avsett för så långvariga kriser som en pandemi. Det nya avtalet, som gäller från 1 juli, ska bättre kunna skydda personalen och fungera även i mer långdragna kriser.  

Arbetsgivarens möjlighet att anvisa personal på krislägesavtalet har ändrats till två gånger fyra veckor, därefter inträder 12 veckors karenstid för den anställde.

– Efter åtta veckor finns en spärr och arbetsgivaren måste se över hela styrkan och se över om det finns annan personal att sätta in på avtalet. Det är en skyddsregel som byggts in, säger Jeanette Hedberg.

Vill arbetsgivaren ändå förlänga avtalet ytterligare för en individ finns krav på överläggningar med facket och arbetsgivaren måste redovisa vad som gjorts för att undvika att hamna i det läget. Det är också ett av skälen till att nödfallersättningen höjts så mycket, från 150 till 180 procent, enligt Jeanette Hedberg. Det får en återhållande effekt.

Under pandemin har krislägesavtalet varit aktiverat i tio regioner. Just nu är det aktiverat i tre regioner: Stockholm, Jönköping och Norrbotten.

Så funkar nya krislägesavtalet

Det nya krislägesavtalet gäller från 1 juli.

 

En anställd får bara anvisas på krislägesavtalet i två omgångar om fyra veckor, det vill säga högst åtta veckor. Därefter inträder karenstid på 12 veckor. 

 

En förlängning efter åtta veckor kan endast ske ”om det är absolut nödvändigt” att anvisa just den enskilda personen. En förlängning efter 8 veckor får vara högst två veckor i taget.

 

Återhämtningstiden efter en anvisningsperiod har höjts från 24 till 36 timmar. 

Krisersättningen utöver grundlön höjs från 120 till 130 procent och särskild nödfallsövertid från 150 till 180 procent. 

 

Liksom tidigare gäller en maxarbetstid per vecka på max 48 timmar under en fyraveckorsperiod.

 

Krislägesavtalet har omfattat 1,2 miljoner anställda i kommuner, regioner och kommunala företag.

 

Bland fackförbunden som omfattas av krislägesavtalet finns vid sidan av Vårdförbundet och Kommunal även bland annat lärarnas och brandmännens.

Läs också: 

Läkarförbundet säger upp krislägesavtalet 

Krislägesavtal kan göras om efter kritik 

Här finns allt om krislägesavtalet 

 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!  

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev