Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vårdförbundet och SKR förlänger löneavtalet

Publicerad: 22 december 2020, 09:40

Foto: BernardaSv

Vårdförbundet förlänger löneavtalet med SKR till mars 2022. ”Avtalet förtjänar mer tid för att fungera”, säger vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetSKRSineva Ribeiro

Avtalet, som kallas HÖK19, slöts mellan Vårdförbundet, SKR och Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation, i maj förra året. Vårdförbundet gick också ut med att de var villiga att bryta avtalet efter två år om de inte såg att särskilt yrkesskickliga fått påtagliga löneökningar. Avtalet behövde i så fall sägas upp före årsskiftet. 

Men så blir det alltså inte. Parterna är överens om att avtalet löper vidare till mars 2022. 

”Det lokala arbetet samt de partsarbeten som har bedrivits har gett resultat, även om det finns lokala skillnader. Tillsammans med Vårdförbundet kan vi konstatera att arbetet med en önskvärd lönestruktur och att utveckla karriärmodeller kräver ett fortsatt aktivt arbete och långsiktigt engagemang för att ge ännu bättre resultat”, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef för Sveriges Kommuner och Regioner, i ett pressmeddelande.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro säger i en skriftlig kommentar att det inte har varit något lätt beslut att fatta och att avtalet har utvärderats under hela det gångna året:

”Vi har nu landat vid en sammanvägd bedömning att avtalet förtjänar mer tid för att fullt ut fungera. Vi har sett tydliga förändringar och lönesatsningar som inte skulle ha skett utan HÖK19 – med ökad lönespridning och en prioritering av särskilt yrkesskickliga som gett betydligt större lönepåslag än tidigare, vilket var det vi ville uppnå.”

Parterna är också överens om att det krävs tydligare krav på regioner och kommuner att följa avtalet. 

”Här behöver både arbetsgivare och politiker se till att lägga in en extra växel så att särskilt yrkesskickliga prioriteras i lönehänseende i hela landet, så att det ska vara möjligt att göra lönekarriär i yrket över tid. Annars kommer de omöjligt klara kompetensförsörjningen med livsviktiga barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor”, säger Sineva Ribeiro.

Linda Berglund

Reporter

linda.berglund@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev