Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vårdförbundet redo att säga upp avtal

Publicerad: 25 april 2012, 08:30

I höst ska Vårdförbundet ta ställning till om avtalet med SKL ska sägas upp, eller fortsätta löpa till 2015. Hos förbundets lokala avdelningar råder delade meningar.


För ett år sedan tecknade Vårdförbundet för första gången ett sifferlöst avtal med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. I höst ska parterna följa upp avtalet genom att gemensamt granska lönestatistiken. Om parterna är nöjda förlängs avtalet till 2015. Om inte, kan det sägas upp. Ett scenario som inte alls är omöjligt, enligt Vårdförbundet.

Marita Tenggren, avdelningsordförande i Västra Götalandsregionen, säger att medlemmarna lokalt är besvikna över det avtal som finns i dag.

– Det har inte fungerat. Då kanske vi ska se oss om och fundera på hur vi ska arbeta vidare, säger hon.

Icke-prioriterade grupper har enligt lokalavdelningen fått en större löneökning vid årets slut än de grupper som skulle ha prioriterats. Arbetsgivarna har inte ens varit i närheten av att klara målen, anser Marita Tenggren.

– Arbetsgivarna säger att de inte har pengar till mer. Ambitions­nivån är att ”de gör så gott de kan”. Sam­tidigt ser vi hur pengar läcker till andra yrkesgrupper som kostar mycket.

Att det centrala avtalet är sifferlöst tror inte Marita Tenggren har spelat in i resultatet. Hon jämför med Läkarförbundets sifferlösa avtal, som hon tycker har fungerat bra.

– Läkarna har fått större genomslag i sina löner genom att hålla nere antalet utbildningsplatser. Då skapas marknadskrafter. Eftersom arbetsgivarna inte heller använder sjuksköterskornas kompetens fullt ut hamnar vi i det här läget, säger hon.

I Dalarna är kritiken mot det centrala avtalet inte lika stark, berättar lokalavdelningens ordförande Kerstin Erlandsson. Där har lägstalönerna höjts från 20 500 kronor till 22 000 kronor i månaden, förutom det generella lönelyftet för medlemmarna.

– Vi har ett bankrutt landsting och har efter förutsättningarna lyckats ganska bra med den senaste lönerevisionen, säger Kerstin Erlandsson.

Vårdförbundet i Västernorrland är mitt inne i diskussionerna om avtalen och lönerevisionerna. Var det kommer att landa vet inte avdelningens ordförande Maria Bäckman ännu. Frågan om sjuksköterskornas löner behandlas dock kortsiktigt av arbetsgivarsidan, tycker hon.

– Vi har en hel del medlemmar som inte ens tjänar 24 000 kronor. Arbetsgivarna är väl oroliga för vad som kan hända om även de kommer att kräva en rimlig lön. Vi pratar mycket med medlemmarna om att det är viktigt att vara solidarisk med dem som kämpar för att få upp ingångslönerna. Det kommer att gynna hela kollektivet, säger Maria Bäckman.

Enligt Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlings­delegation, är arbetsgivarsidan nöjd med det nuvarande avtalet.

– Men det är för tidigt att bedöma om det kommer att sägas upp. Min förhoppning är att det ska fortsätta.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev