Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vårdförbundet säger inte upp avtal

Publicerad: 25 oktober 2012, 08:59

Vårdförbundet säger inte upp det centrala avtalet med Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.


Ute i landet har Vårdförbundets lokalavdelningar varit oeniga om huvudöverenskommelsen, HÖK 11, med SKL ska sägas upp eller inte. Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation, har hela tiden hoppats att avtalet fortsätter att löpa. Och så blir det. Vårdförbundets styrelse har bestämt sig för att inte säga upp avtalet, liksom Legitimerade Sjukgymnasters Riksförbund, som har samma avtal. Det innebär att avtalet nu kommer att fortsätta till den 31 mars 2015.

– Det har inte alls varit säkert att vi skulle fortsätta, men vi har gjort en ganska grundlig utredning som har lett till det här beslutet. Det är viktigt för att utveckla den lokala löneprocessen, säger Kerstin Persson, chefsförhandlare på Vårdförbundet.

En annan viktig del i beslutet, som även Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro har lyft fram, är arbetstiderna. Genom att låta avtalet löpa ska förbundet nu driva arbetstidsfrågan hårdare än tidigare.

– Vi har precis påbörjat ett arbete med SKL för att se om vi kan hitta andra former för arbetstider, så att de som jobbar både dag och natt får bättre villkor. Till november 2013 hoppas jag att vi har kommit fram till något konkret, säger Kerstin Persson.

Relaterat material

Vårdförbundet redo att säga upp avtal

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev