torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vårdförbundets nya avtal i mål

Publicerad: 4 april 2022, 13:25

Sineva Ribeiro, Förbundsordförande för Vårdförbundet och Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation är båda nöjda med nya avtalet. Foto: Ulf Huett, pressbild

Nu är Hök 22 på plats. Vårdförbundets nya avtal innehåller flera satsningar på bättre arbetsmiljö och en överenskommelse om en Kompetenskommission. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Vårdförbundet

Malin Wernström

malin.wernstrom@dagensmedicin.se


Efter intensiva förhandlingar med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och arbetsgivarorganisationen Sobona presenterade Vårförbundet sitt nya kollektivavtal under måndagen. Det nya avtalet Huvudöverenskommelse 22, Hök 22, gäller från den 1 april. 

Läs mer: Vårdförbundet säger upp kollektivavtal 

I det nya avtalet har Vårdförbundet lyckats behålla satsningar på särskilt yrkesskickliga. Något Sineva Ribeiro, förbundsordförande för Vårdförbundet är nöjd med. 

”Det är en viktig fråga för medlemmarna att erfarenhet lönar sig – det är också en avgörande faktor för kompetensförsörjningen”, säger Sineva Ribeiro i ett pressmeddelande. 

Parterna är också överens om att omfattande åtgärder behöver vidtas för en bättre arbetsmiljö.

”Vi har kommit överens om flera koll- och kontrollpunkter som ska begränsa användning av övertid och mertid, långa arbetspass samt jour och beredskap. Vi har även fått med åtgärder för att säkra dygnsvilan”, säger Annelie Söderberg, förhandlingschef för Vårdförbundet, i pressmeddelandet. 

Vårdförbundet har också kommit överens med SKR och Sobona om en Kompetenskommission som ska arbeta för att långsiktigt trygga kompetensförsörjningen, bland annat genom att analysera vad som behövs göras och ta fram en gemensam åtgärdsplan. 

”Vårt gemensamma fokus framåt, på både central och lokal nivå, ligger på att möta hälso- och sjukvårdens kompetensutmaning och stärka arbetsmiljön”, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation, i ett pressmeddelande. 

Kort om Hök 22

Satsningen på särskilt yrkesskickliga fortsätter. 

Koll och kontroll ska ge bättre arbetsmiljö och mer hälsosamma arbetstider.

Förbud mot återkrav på lön och andra förmåner. 

Utbildning, kompetensutveckling och karriär.

Partsgemensamt arbete om karriärmodeller.

Överenskommelse om Kompetenskommission – parterna ska driva ett långsiktigt strategiskt arbete för att möta utmaningen med kompetensförsörjningen och omställning till Nära vård

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-10-17

ÄNTLIGEN! Önskar bara att kommunalarbetarförbundet kunde vara lika pådrivande för oss Undersköterskor/Barnsköterskor(!?)

Jeanette Breler Barnsköterska Region Skåne 

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev