Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vårdstrejk i Finland avblåst - nu planeras massuppsägningar

Publicerad: 20 april 2022, 14:13

Bild 1/2  

Foto: Getty Images

Vårdstrejken i Finland är inställd i och med hotet om en ny patientsäkerhetslag som skulle tvinga vårdanställda att jobba ändå. Och utan strejkhot har även lagen ställts in.


Ämnen i artikeln:

Strejk och varselToppnyheter

I dag, 20 april, skulle andra delen av vårdstrejken i Finland ha startat och 40 000 anställda i 13 sjukvårdsområden gått ut i strejk, som Dagens Medicin berättat tidigare.

Men i går meddelade vårdfacken Tehy och Super att strejken är avblåst. Det var ingen idé med tanke på den nya patientsäkerhetslag som regeringen planerade att införa och som på Tehys hemsida kallas ”tvångsarbetslagen”.

Och med ett cirkelresonemang beslöt den ansvariga familje- och omsorgsministern Aki Lindén (SDP) att inte heller gå vidare med lagen. 

 - Det vill säga, då det inte finns en strejk, så behövs inte en sådan lag som planerats med tanke på ett strejkläge, sa han i ett tv-program på tisdagskvällen, enligt Svenska Yle.

Nu förbereder de två fackförbunden i stället strängare åtgärder i form av massuppsägningar, som ordförande för Tehy, Millariikka Rytkönen i ett gemensamt pressmeddelande med Super, kallar att ”gå över till mer robusta åtgärder”.

 Förbud mot övertidsarbete och skiftbyte råder.  

Läs också: Finländsk sjukvårdspersonal strejkar och demonstrerar 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev