Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Verksamhetschef på Danderyds sjukhus hoppar av

Publicerad: 13 juni 2019, 10:09

Staffan Gröndal fick inte ge en sjuksköterska extra betalt för att arbeta i sommar. Nu lämnar han i protest sitt jobb som verksamhetschef för kirurgi och urologi på Danderyds sjukhus.


– Jag kan inte ta ansvar för personalfrågorna längre när jag inte har något eget utrymme alls att lösa problemen, säger Staffan Gröndal till Svenska Dagbladet.

För att få sommarbemanningen att fungera har kirurg- och urologkliniken på Danderyds sjukhus erbjudit vikarier bra betalt. Men i ett fall blev tog det stopp.

– Vi hade en erfaren sjuksköterska på gång som jobbat tidigare på Danderyds sjukhus. Hon ville ha 230 kronor i timmen för att jobba de värsta tre veckorna i sommar, men då skulle vi å andra sidan lösa bemanningsproblemen. Alla på kliniken var med på det, men när jag ville ha klartecken från HR-avdelningen blev det nej, berättar Staffan Gröndal.

Han meddelade direkt att han hoppar av som verksamhetschef för kirurgi och urologi. I september återgår Staffan Gröndal till att arbeta som kirurg på kliniken.

Lennart Stenemyr är förhandlingschef på Danderyds sjukhus och avrådde från timlönen på 230 kronor. Han vill dock inte kommentera det enskilda fallet.

– Det finns en budget och regler för hur vi hanterar lönefrågor inom sjukhuset och inom regionen. Vi kan inte ha en situation där sjukhusen konkurrerar om personalen med olika löner för samma arbete, säger han till SvD.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev