måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

”Vi kan inte vara svaga – vi vårdar”

Publicerad: 10 juni 2021, 10:02

Sjuksköterskan Veronica Lindström, undersköterskan Haimi Tirronen och läkaren Emma Caffrey Osvald kastades alla in i arbetet med svårt sjuka covid-19-patienter under pandemins första våg.

Foto: Josefine Stenersen/Bildbyrån

Oro för smittan. Förtvivlan över att inte räcka till. En del av dem som arbetat under pandemin kommer att leva med depression, sömnstörningar och PTSD. Möt tre personer som ställdes mitt i kaoset förra våren och läs om forskarna som är oroliga för de långsiktiga effekterna för utsatt sjukvårdspersonal.

Ämnen i artikeln:

Covid-19

SH




”Det knäckte mig att vi inte kunde rädda dem”
Undersköterskan Haimi Tirronen kommer till infektionsavdelningen på Sös i december 2019. Tre månader senare bryter helvetet lös. 

Foto: Josefine Stenersen/Bildbyrån

”Det hjälpte inte – bilden kom tillbaka”
En intetsägande bild av en ambulansdörr som stängs inifrån om en svårt sjuk covidpatient, återkom ständigt i huvudet på sjuksköterskan Veronica Lindström.

Foto: Josefine Stenersen/Bildbyrån

”Man drömde om jobbet hela tiden”
Det var inte patienterna som var den största stressen, utan den röriga situationen runtomkring, berättar barnläkaren Emma ­Caffrey Osvald, som lånades ut till covid­vården förra våren.

Foto: Josefine Stenersen/Bildbyrån

”Smällen kan komma efteråt”
Arbetet med de svårast sjuka covidpatienterna har utsatt sjukvårdspersonal för stora psykiska påfrestningar. Det syns i undersökningar redan nu, och kommer att märkas lång tid framöver. Det menar bland andra forskaren Ann Rudman. 

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev