fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Arbetsvillkor

Vision kallar Kry till möte efter uppsägningar: Bröt mot MBL

Publicerad: 14 december 2022, 09:07

Fackförbundet Vision kallar Kry till förhandlingar efter brott mot medbestämmandelagen i samband med uppsägningar under året.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Vårdbolaget Kry informerade inte alla fackförbund inför höstens uppsägningar. Fackförbundet Vision kallar nu till förhandling för brott mot medbestämmandelagen.

Ämnen i artikeln:

KryNätläkarbolagPrimärvårdToppnyheter ArbetslivToppnyheter

Josef Svenberg

josef.svenberg@dagensmedicin.se


Fackförbundets besked kommer efter ett tufft år för Kry, som likt sina konkurrenter bland nätläkarbolagen sett ökade förluster. I fjol backade företaget med 1,1 miljarder kronor före skatt och efter vårens besked om att 100 personer sägs upp stod det i höstas klart att ytterligare runt 300 anställda kommer att få lämna sina tjänster.

Men Kry ska inte ha informerat alla fackförbund om förändringarna och fackförbundet Vision anklagar företaget för brott mot medbestämmandelagen MBL. Nu kallar de Kry till förhandlingar, enligt ett pressmeddelande.

”Det är oerhört viktigt att arbetsgivaren tar sitt ansvar och följer rådande lagstiftning om rätt till information så att vi kan tillvarata våra medlemmars intressen”, säger Oskar Pettersson, biträdande förhandlingschef på fackförbundet Vision, i pressmeddelandet.

Krys presschef Jonas Beltrame-Linné skriver i ett mejl till Dagens Medicin att företaget ”mycket olyckligtvis” missade att informera Vision när det informerade andra berörda fackförbund i samband med uppsägningarna.

”Det är svårt att navigera helt rätt kring sådana här stora förändringar och vi kan bara be om ursäkt att det blev en miss”, skriver han.

Presschefen skriver vidare att Kry bett Vision om ursäkt för det inträffade och lovat bättring, men kommenterar inte vidare fackförbundets kallelse till förhandlingar.

”Vi har också lovat Vision att vi vid eventuella liknande situationer naturligtvis kommer inkludera dem i dialogen, precis som vi gjort med andra berörda fackförbund”, skriver Jonas Beltrame-Linné. 

Läs också: Kry säger upp hundratals anställda

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev