torsdag28 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

1,5 miljoner extra jobbtimmar för vårdpersonal

Publicerad: 16 december 2020, 11:45

Foto: Getty Images

Under årets första tio månader har läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på sex av landets sju universitetssjukhus jobbat nära 1,5 miljon timmar övertid och mertid.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetSahlgrenska universitetssjukhusetSkånes universitetssjukhusUniversitetssjukhuset ÖrebroAkademiska sjukhusetVårdförbundetCovid-19

T

TT


Det rapporterar Ekot , som har tagit del av data från universitetssjukhusen i Stockholm, Göteborg, Skåne, Örebro, Umeå och Uppsala.

Årets övertid och mertid är över 200 000 fler timmar än under samma period förra året. Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro påpekar att siffran var hög redan då.

– Det handlar om att det är en brist på våra yrken och en brist på våra villkor. Det innebär till slut att man inte orkar och man säger upp sig, det är det vi ser, säger hon till Ekot.

På samtliga sex sjukhus står sjuksköterskor för flest antal övertids- och mertidstimmar: 860 000 under årets första tio månader, vilket kan jämföras med cirka 740 000 under samma period förra året.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev