söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Administrationen har ökat i regionerna

Publicerad: 4 maj 2023, 14:00

Ulf Bergman är tf regiondirektör i Norrbotten, den enda region som minskat på administrativ personal.

Från 2019 till 2022 har den administrativa personalen i regionerna ökat med 8 procent, samtidigt som vårdpersonalen bara ökat med 3 procent. Det visar en kartläggning av Dagens Samhälle.

Ämnen i artikeln:

Region Norrbotten

Helena Wedin

helena.wedin@bbm.bonnier.se


Det går tvärs emot många regioners uttalade strävan efter att minska eller behålla den administrativa styrkan på samma nivå. Bland annat gick Karolinska universitetssjukhuset nyligen ut med att man inför anställningsstopp för administrationen, och på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har man aviserat att man ska identifiera och minska mängden icke-vårdnära och oönskad administration.

Den enda regionen som lyckats minska administrationen under perioden är Norrbotten. Omställningen ska utvärderas under våren men redan nu står det enligt tillförordnad regiondirektör Ulf Bergman klart att det har tärt på den administrativa personalens arbetsmiljö. Eventuellt har administrationen även tunnats ut för mycket på vissa håll.

– Vi ser att vi sannolikt är underbemannade inom it-området, vi ska in i ett helt nytt journalsystem och det kommer att tarva väsentligen mer resurser än det vi har i dag. Där måste vi backa och utöka åtminstone under ett par år, säger Ulf Bergman till Dagens Samhälle.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev