onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Akademiska gör undantag från covidregler

Publicerad: 3 januari 2022, 06:00

De personer som Akademiska sjukhuset i Uppsala gjort undantag för ska vara vaccinerade, ha haft covid-19 och dessutom testa sig före arbetspass.

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

På Akademiska sjukhuset i Uppsala har tre anställda tillåtits att jobba, trots att de har sjuka personer i covid-19 hemma.

Ämnen i artikeln:

Covid-19Region Uppsala

T


Ett ansträngt sjukvårdsläge och stora problem att ersätta sjuk personal har gjort att sjukhuset gjort undantag från reglerna om familjekarantän, rapporterar TV4 Nyheterna.

De som går in och jobbar ska dock antingen vara trippelvaccinerade eller dubbelvaccinerade och tidigare sjuka i covid-19. Dessutom måste de vara symtomfria, testa sig före arbetet och hela tiden bära munskydd.

– Det kan vara risk för patientsäkerheten om vissa människor inte kommer in på jobb, säger Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, till TV4.

Akademiska sjukhuset är inte ensamt om att ta in personal som egentligen befinner sig i familjekarantän. Enligt en enkät som TV4 Nyheterna gjort uppger ytterligare fem regioner att de gjort samma undantag.

Alla undantag från familjekarantän ska godkännas av regionens smittskyddsläkare. Johan Nöjd medger att undantagen medför en risk för smittspridning.

– Ja, det är en olustig situation. Man skulle ju önska att en sådan här undantagsregel inte kom på plats, säger han.

Läs också: Klartecken för proteinbaserat vaccin 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev