fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Det här gäller vid sexuella trakasserier

Publicerad: 27 november 2017, 09:12

Som arbetstagare har du rätt att inte bli sexuellt trakasserad av vare sig chef eller kollegor.

Ämnen i artikeln:

Metoo

■ Det är viktigt att den som är trakasserad klargör för den som trakasserar att beteendet är obehagligt och ovälkommet. Kränkningar kan dock vara så tydliga att inga påpekande krävs.
■ Nästa steg är att berätta för arbetsgivaren vad som hänt. Du kan vända dig till din närmaste chef eller HR.
■ Arbetsgivare som får veta att någon känner sig trakasserad ska utreda vad som hänt, utan dröjsmål, och vidta åtgärder för att förhindra fortsatta trakasserier. Det gäller alla anställda, även inhyrd eller inlånad personal och praktikanter.
■ De närmast inblandade ska informeras om utredningens gång och vilka åtgärder som ska genomföras. Detta ska ske även om arbetsgivaren beslutar sig för att inte göra något mer.
■ Åtgärderna beror på omfattningen av trakasserierna. De kan bestå av en tillsägelse, eller uppmaning om att sluta. Därefter kan det bli fråga om varning, omplacering eller som en sista utväg uppsägning eller avsked av den som trakasserat.
■ Arbetsgivaren bör dokumentera utredningen, åtgärderna och uppföljningen.
■ Den som är utsatt kan behöva stöd och hjälpinsatser, något arbetsgivaren bör kunna erbjuda i form av stödsamtal eller företagshälsovård.
■ Om arbetsgivaren inte uppfyller sina skyldigheter kan du göra en anmälan till ditt fackförbund. Om du inte är medlem i något fackförbund eller om facket inte företräder dig kan du göra en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO.

Källa: Diskrimineringsombudsmannen

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev