Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Fel i yrkesregistret – sjuksköterskor kodas som läkare

Publicerad: 30 augusti 2021, 14:33

För att reformer som en god och nära vård inte bara ska bli en utopi behövs heltäckande statistik för läkare och specialistläkare, menar Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale, som har reagerat på felaktig statistik för läkare som skickas till SCB.

Foto: Ludvig Thunman, Bidlbyrån/Getty Images

Läkarförbundet har skrivit till regeringen för att få ordning på statistiken i SCB:s yrkesregister. Där registreras i vissa fall sjuksköterskor och undersköterskor som läkare.


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetSocialstyrelsen

Läkarförbundets brev till regeringskansliet skickades sedan forskare i en debattartikel i Läkartidningen i juni påtalat problemet att sjuksköterskor och undersköterskor i vissa fall registreras som läkare i Statistiska centralbyråns, SCB:s, yrkesregister.

Läs även:
Skåne söker 200 nya allmänläkare 

Felet uppstår när arbetsgivarna rapporterar felaktiga data från sina löneunderlag, till SCB.  Privata vårdföretag var överrepresenterade bland dessa. Många av dem lägger in sjuksköterskor som specialister i allmänmedicin i sina lönesystem.

4 procent av dem som registrerats som läkare saknade läkarutbildning, visade en kontrollkörning hos SCB på det urval forskarna beställt. Om det skalas upp för hela registret innebär det att 1 300 av de totalt 34 604 registrerade läkarna i själva verket är något annat.

Sofia Rydgren Stale, Läkarförbundets ordförande, skriver i brevet till regeringen att hon blir bekymrad när så många färre visar sig vara läkare jämfört med vad som antagits. Felaktig statistik försvårar att säkra kompetensförsörjningen är ett av argumenten hon för fram. Hon föreslår att Nationella vårdkompetensområdet får ansvar för aktuell och heltäckande statistik för antal läkare och specialistläkare.

Enligt Socialstyrelsen, skriver Läkartidningen, baseras dock inte statistik för Socialstyrelsens årliga nationella planeringsstöd på SCB:s yrkesregister utan på registret över legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal, HOSP, hos Socialstyrelsen.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev