Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Ifrågasatt extraarbete var känt av sjukhuschefen

Publicerad: 12 oktober 2009, 11:34

Sjukhusdirektören i NU-sjukvården var medveten om att regionens egna läkare arbetade extra på ortopedkliniken i Uddevalla. Det visar ett e-postmeddelande.


För en dryg månad sedan avslöjades att nio ortopeder i NU-sjukvården har jobbat extra på sin egen arbetsplats. De anlitades av vårdföretaget Jocema som drivs av läkaren Erling Hallström, själv anställd på ortopedkliniken.

– Det här är helt oacceptabelt och strider mot såväl regler som värderingar inom NU-sjukvården. Det visar bara ännu tydligare hur viktigt det är för oss att få bort beroendet av bemanningsföretag, när det bjuder in till den här typen av avarter, sade sjukhusdirektören Sten Axelsson i ett skarpt formulerat pressmeddelande.

Senare har de nio läkarna friats i en intern utredning. Hela skulden för det inträffade lades på verksamhetschefen Lars Karlsson, som fick lämna sitt uppdrag.

Nu visar det sig att Sten Axelsson hade viss kunskap om det som försiggick på kliniken. Vid ett tillfälle e-postade Lars Karlsson sjukhusdirektören för att fråga om han kunde anlita en ortoped som var anställd på ett annat sjukhus i regionen.

”Antingen anställer vi honom fast, vik eller på timme, eller så anlitar vi Jocema som bemanningsföretag, vilket tillhandahåller en läkare enligt kravspecifikation, t ex [läkarens namn]”, skriver Sten Axelsson i ett svarsmejl som citeras i flera lokala medier.

Sten Axelsson själv vill inte kommentera uppgifterna, rapporterar tidningen Bohusläningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev