Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Jobb varannan helg kan bli verklighet även i Blekinge

Publicerad: 5 februari 2009, 14:45

Räkna ut hur mycket ni skulle spara om personalen jobbade varannan helg! Det uppmanar ledningen för Blekingesjukhuset i Karlskrona och Karlshamn att alla kliniker ska göra till på fredag.


Dagens Medicin berättade tidigare om Vårdförbundets representanter i Västra Götalandsregionen, som rasade mot ledningens förslag att vårdpersonal inom Vårdförbundet och Kommunal skulle gå från att jobba två helger av fem till varannan helg.

Nu har Gilda Johansson, direktör för Blekingesjukhuset, gått ut med ett påbud till alla sjukhuskliniker om att räkna ut hur mycket man skulle spara på att låta vårdpersonal, förutom läkare, jobba varannan helg.

Hon vill också ha svar på hur mycket som skulle sparas på att lägga semestern på tre perioder. På så sätt hoppas nämligen ledningen att personalen kan täcka upp för varandra under sommaren, så att landstinget slipper att ta in vikarier.

Klinikernas beräkningar ska vara inlämnade till ledningen senast i morgon, fredag.

Sjuksköterskor och undersköterskor har enligt Sydöstran reagerat med ilska, vilket inte förvånar Vårdförbundets länsordförande i Blekinge, Annika Wåhlin. Hon är också skeptisk till om arbetstidsförändringar skulle leda till några faktiska besparingar.

– Det beror helt på hur klinikerna har löst bemanningen och hur man ser på kostnadseffektivitet, säger Annika Wåhlin till Sydöstran.

Relaterat material

Sjuksköterskor föreslås arbeta varannan helg

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev