lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Kriget i Ukraina gör att Västmanland går upp i stabsläge

Publicerad: 15 mars 2022, 14:12

”Det är viktigt att börja kraftsamla så tidigt som möjligt för att kunna möta en kommande ökning av antalet flyktingar med vårdbehov”, säger Jan Hallberg, administrativ direktör i Region Västmanland. Arkivbild på Regionhuset Västmanland i Västerås. Foto: Pär Bäckström/Bildbyrån, Getty Images

Med anledning av kriget i Ukraina går Region Västmanland upp i stabsläge tisdagen den 15 mars klockan 14, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

Rysslands invasion av UkrainaRegion Västmanland

JK


”Situationen är hanterbar i dagsläget, men eftersom saker kan förändras snabbt ger stabsläget ett bra stöd när det gäller beslutsfattande och omvärldsbevakning vid svåra utmaningar. Det är viktigt att börja kraftsamla så tidigt som möjligt för att kunna möta en kommande ökning av antalet flyktingar med vårdbehov”, säger Jan Hallberg, administrativ direktör i Region Västmanland.

Läs också: Grönt ljus för Ukrainapatienter i alla regioner 

Regionen skriver att stabsläget utöver att möta nämnda vårdbehov också syftar till att säkra att regionen ska klara sina samhällsviktiga uppdrag vid en långvarig kris. Som exempel på detta nämns varuleveranser och it-säkerhet.

Flyktingar från Ukraina har redan kommit till Västmanland och under helgen har regionen aktiverat delar av sin krisorganisation för att stötta flyktingmottagandet med hälso- och sjukvård. 

Fakta om beredskapslägen

Vid allvarliga händelser måste sjukvården anpassas efter uppgiften. Därför finns det tre så kallade beredskapslägen inom hälso- och sjukvården. Stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge. Samtliga tre lägen betyder en förhöjd beredskap inom sjukvården.

 

Stabsläge. Innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

 

Förstärkningsläge. Innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av vissa funktioner.

 

Katastrofläge. Innebär att den särskilda sjukvårdsledningen vidtar åtgärder för förstärkning av alla viktiga funktioner.

 

Källa: Region Västmanland

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev