Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Läkare i Halland i upprop om tomma operationssalar

Publicerad: 7 september 2022, 11:38

Minst tre av elva operationssalar i Halland står oanvända i höst på grund av personalbrist. Genrebild.

Foto: Magnus Lejhall/BIldbyrån

Läkare i Region Halland larmar om personalbrist inom operationsvården. Minst tre av elva salar kommer att stå tomma i höst. Kapaciteten kan till och med halveras, befarar läkarna.


Ämnen i artikeln:

Hallands sjukhusRegion HallandToppnyheter

I ett upprop till regionpolitikerna undrar ett 20-tal läkare hur regionen ska hantera att endast kunna operera på 50 procents kapacitet, skriver Läkartidningen.

Efter pandemin trodde läkarna att de äntligen skulle kunna operera ikapp och korta köerna i höst. Men brist på framför allt operationssjuksköterskor kommer att göra att det inte blir fallet. 

Läs också: Sjukvårdsuppropet ger sig in i valdebatten 

Medan den politiska ledningen beräknar operationskapaciteten till 70–80 procent i höst för Hallands sjukhus operationsenheter i Halmstad, Varberg och Kungsbacka, menar läkarna att kapaciteten snarare kommer att ligga på 50 procent.  

Läkaren Selamawit Mekuria säger till SVT Halland att man inte kan trolla fram operationskapacitet, utan måste utgå från antalet tillgängliga operationssjuksköterskor. 

– Om det inte är 80 procents operationskapacitet på personalsidan då kan man ju inte heller operera på 80 procent, säger hon.

Personalbristen beror, enligt ordföranden i driftsnämnden, Christian Lidén (C), på pensionsavgångar, folk som sagt upp sig och andra som bytt arbetsplats. 

Läs också: Vårdfrågorna upplevs bortglömda i valet 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Susanna Pagels

Reporter

susanna.pagels@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev