Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Läkares rätt till fast tjänst kan prövas av EU-kommissionen

Publicerad: 22 oktober 2008, 09:20

Läkares rätt till fast tjänst kan prövas av EU-kommissionen

Efter år av förhandlingar om att läkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ska få fast tjänst har de lokala läkarföreningarna nu anmält Sverige till EU-kommissionen.


– Förhandlingarna har gått trögt på lokal nivå. Genom att anmäla Sverige hoppas vi att vi till sist blir av med dessa regler för alltid, säger Niclas Abrahamsson, ordförande för Sveriges yngre läkares förening, Sylf, i Uppsala.

Akademiska är ett universitetssjukhus och kan därmed göra undantag från lagen om anställningsskydd, las, vid anställning av ST-läkare. Universitetssjukhus får också göra undantag vid anställning av specialistkompetenta läkare enligt lus, lagen om vissa anställningar vid upplåtna enheter med mera. Undantagen gör att universitetssjukhus inte måste ge alla läkare tillsvidareanställning utan kan tillämpa en form av obegränsad visstidsanställning.

– I nuläget finns det läkare som har arbetat i 20 år på Akademiska sjukhuset utan att ha en fast anställning. Nuvarande regler gör att vi sitter i knät på arbetsgivarna. Så kan vi inte ha det, säger Anna Rask-Andersen, ordförande i Sjukhusläkarföreningen i Uppsala län.

Utdragna diskussioner
Det är Sylf i Uppsala, Sjukhusläkarföreningen i Uppsala län och Upplands allmänna läkarförening som har gjort anmälan till EU-kommissionen.

Enligt anmälan gör undantagen från las och lus att Sverige åsidosätter ramavtalet om visstidsanställning. Ramavtalet är ett EG-direktiv.

Andra universitetssjukhus har enats med facket om att tillsvidareanställa sina läkare. Men vid Akademiska har förhandlingarna dragit ut på tiden.

– Nu ska specialistläkarna samt vissa av ST-läkarna fastanställas, men vi vill inte att det ska sluta där. Vi inser att en anmälan till EU-kommissionen blir klar om först mellan två och tre år men vi hoppas att det ändå kan ge effekt, säger Sylfs Niclas Abrahamsson.

Andreas Richter, ST-läkare på AR-divisionen och akutkliniken, har en tidsbegränsad anställning vid Akademiska sjukhuset till 2010. Han har arbetat på sjukhuset i tre år.

– I nuläget är det vissa kliniker på sjukhuset som har valt att fastanställa men min avdelning har inte valt det. Det är märkligt att reglerna kring anställning på sjukhuset varierar så, säger han.

Andreas Richter tycker att det är bra att Sverige nu anmälts till EU-kommissionen. Han tycker att det är viktigt att ha en fast anställning, framför allt när det blir sämre tider. Akademiska sjukhuset har gått ut med att 200 tjänster ska bort.

Kan dras inför domstol

Ingrid Persson, personalchef vid Akademiska, säger att frågan kring läkarnas anställning diskuteras av sjukhusets ledning.

– Just nu kommer frågan lite i skymundan på grund av det ekonomiska läget men vi tittar på hur andra landsting har hanterat frågan. Vi vill ta ett helhetsgrepp kring anställningsförhållandena både för specialistläkare och ST-läkare, säger hon.

– Vi tittar bland annat på om läkare inom fler eller alla specialiteter kan få fast anställning. Vårt mål är att kunna fatta ett beslut i frågan före årsskiftet.

Om EU-kommissionen anser att det har skett en överträdelse får Sverige säga sitt om anmälan i ett informellt brev. Kommissionen kan sedan välja att driva frågan vidare enligt ett så kallat överträdelseförfarande. Sverige blir i så fall ombett att ändra sina regler. Om det inte sker kan landet ställas inför EG-domstolen i Luxemburg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev