onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Läkarförbundet satsar på fasta anställningar

Publicerad: 9 maj 2007, 12:41

Sylfs kampanj för fasta ST-tjänster har varit framgångsrik. Nu har ett genombrott skett även i Uppsala. En satsning på fasta anställningar för de färdiga specialisterna på universitetssjukhusen är nästa steg, menar Läkarförbundet.


Sylf, Sveriges yngre läkares förening, har mycket aktivt drivit att ST -läkare vid universitetssjukhusen ska ha fasta anställningar. Arbetet har gett resultat – i nuläget är det bara Uppsala, Malmö och Lund som inte erbjuder tillsvidareanställningar. I Uppsala har nu också ett genombrott skett.

– Sjukhusledningen har lämnat ett förslag som går ut på att man vill göra fasta tjänster, men bara för nya ST -läkare och bara inom vissa verksamhetsområden, säger Bengt von Zur-Mühlen, ordförande i Uppsala allmänna läkarförening.

De runt 300 ST -läkare som redan är i tjänst berörs alltså inte och bara ett dussin av cirka 50 verksamhetsområden, förklarar han.

Dessutom fick läkarföreningen tvärt nej till att förhandla om fasta tjänster för de färdiga specialister som i dag har tidsbegränsade förordnanden.

Uppseendeväckande svar

Anna Rask-Andersen, ordförande i Sjukhusläkarföreningen i Uppsala, uppskattar att runt 55 procent av alla läkare på Akademiska sjukhuset har tidsbegränsad anställning.

För att få en bild av situationen när det gäller avdelningsläkarna skickade Anna Rask-Andersen ett mejl till de 290 läkarna och bad dem som hade en tillsvidareanställning svara. Det blev 10–15 stycken.

Hon gick då ut med ett nytt mejl där hon bad läkarna beskriva sina anställningsförhållanden och fick många svar som hon betecknar som uppseendeväckande.

– Det finns personer som arbetat på Akademiska sedan 1980-talet och fortfarande inte har en fast anställning. Medelåldern bland specialistläkarna är 43 år, många är över 50.

– Det här handlar om synnerligen kompetenta kollegor, som är mycket betydelsefulla för sjukhuset. De har egna ansvarsområden, många har disputerat, säger hon.

Anna Rask-Andersen pekar på de negativa effekterna av att många anställda inte har fasta tjänster.

– Det blir en rädsla, man vågar inte påpeka saker och ting man tycker är fel.

En prioriterad fråga

Det finns ingen samlad statistik på nationell nivå som visar hur vanligt det är med tidsbegränsade förordnanden. Men Läkarförbundet har sedan fullmäktigemötet 2004 i uppgift att verka för att undantagen i anställningstryggheten för läkare vid universitetssjukhus avskaffas.

Förbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm säger att detta är en prioriterad fråga – och nu kan tiden vara rätt att intensifiera arbetet kring anställningstrygghet för avdelningsläkarna, menar hon.

– Det kan vara nästa steg, nu när vi sett att det gått väldigt bra med ST -läkarna. Vi har bland annat uppvaktat departementet flera gånger får att få till stånd en lagändring, men inte fått gehör. Vi har också vid tre olika tillfällen tittat över situationen tillsammans med Sveriges Kommuner och Landsting.

Också Marie Wedin, ordförande i Sjukhusläkarföreningen, anser att det nu är de färdiga specialisternas tur:

– Det här är ett otyg och ett minne från den tiden då de högre överläkarna och professorerna ville ha ett finger i ögat på de underställda läkarna. Det rimmar illa med modernt tänkande.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev