Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Läkarförbundet ser optimism i Örnsköldsvik

Publicerad: 6 september 2018, 11:17

Lars Rocksén säger att det är ”fullständigt möjligt” att de två vikarierande kirurgerna vid Örnsköldsviks sjukhus skriver under tillsvidareavtal i framtiden. ”Men det handlar om att arbetsgivaren måste bevisa att det finns en trovärdighet bakom de här satsningarna”, säger han.

Foto: Erik Mårtensson/Bildbyrån

Trots att Örnsköldsviks sjukhus nu saknar fast anställda kirurger känner Läkarförbundet framtidstro. Förutsatt att regionen menar allvar.


Ämnen i artikeln:

Örnsköldsviks sjukhusRegion VästernorrlandLäkarförbundet

Bemanningssituationen vid Örnsköldsviks sjukhus har varit ansträngd en längre tid. Bristen på kirurger har gjort att Region Västernorrland inte har kunnat lova att sjukhuset ska kunna erbjuda akutkirurgi, något Dagens Medicin tidigare rapporterat om. En situation som skulle bli extra bekymmersam då det skulle innebära att två av regionens tre sjukhus stod utan akutkirurgi.

– Förra året hade vi en ledning som hade resignerat, var passiv och inte arbetade för uppdraget, säger Lars Rocksén, ordförande i Ångermanlands läkarförening, till Dagens Medicin.

Ledning på vilken nivå?

– På flera nivåer.

Under onsdagen blev det känt att den sista fast anställda kirurgen vid sjukhuset sagt upp sig och att verksamhetens framtid nu vilade i händerna på hyrläkare och vikarier. Lars Rocksén förstår signalvärdet i ett sjukhus ”utan kirurger”, men vill samtidigt nyansera bilden. Sedan i våras driver sjuhuset ett projekt med titthållskirurgi av tjocktarmen och tanken är det ska skalas upp under hösten. Projektet drivs av en kirurg med en tidsbegränsad anställning, till det kan läggas att sjukhuset tecknat långa avtal med två seniora kirurger, förklarar Lars Rocksén.

– Det är därför jag inte håller med om bilden. För ett år sedan fanns det ingen framtidsplan – det finns det nu. På sjukhuset i Ö-vik finns snarare en optimism och en framtidstro.

Att den lokala kirurgchefen skulle ha ett vikariat stämmer inte, förklarar Lars Rocksén. Det handlar om ett chefsförordnande som löper på sex månader och sedan förlängs automatiskt om inte någon part tycker annorlunda. I grunden har kirurgchefen en fast anställning vid sjukhuset, visserligen som kardiolog, men ändå.

Givet bemanningssituation borde väl Läkarförbundet ändå förorda tillsvidareanställningar före tidsbegränsade?

– Det är naturligtvis så vi vill att arbetsgivaren sköter sina anställningar. Men i det här fallet är det arbetstagarna som inte är intresserade. Sannolikt handlar det om att regionen har varit en så instabil arbetsgivare att man inte är beredd att göra ett långsiktigt åtagande.

Lars Rocksén lägger till.

– Man vill känna sig för om regionen verkligen menar allvar. Det är inget konstigt och det har jag inga invändningar emot.

Relaterat material

Den sista kirurgen lämnar Örnsköldsvik

Örnsköldsvik får lokal chef i kirurgi

Hot mot akutkirurgin i Örnsköldsvik

Jens Krey

Reporter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev