torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Mindre hyrpersonal med snurr på schemat

Publicerad: 22 oktober 2021, 13:14

Mia Borgen på Varbergs sjukhus med en nyfödd i famnen från tiden när hon gick på rotationsschema. I bakgrunden läkaren Anamaria Whitmer Jacobsson (arkivbild).

Foto: Annika Karlbom/Hallands Nyheter

När barnmorskor roterar mellan öppenvård och förlossning kan bemanningen säkras sommartid och ge variation på jobbet. Men i Halland sätter administrationen käppar i hjulet.

Ämnen i artikeln:

Region HallandRegion Jönköpings länHallands sjukhus

Susanna Pagels

susanna.pagels@dagensmedicin.se


För många regioner är rotationsscheman för barnmorskor en dröm. Men på grund av att kruxen är så många rinner initiativen ofta ut i sanden eller spricker redan på planeringsstadiet.

Läs även: Kväll-dagpass kan öka stressen hos sjuksköterskor 

I Region Halland finns sedan flera år tillbaka en fungerande modell. Där kan en barnmorska dela sin tid mellan mödravården och förlossningen.

Så jobbade Mia Borgen i några år innan hon ganska nyligen blev avdelningschef för förlossning/BB på Hallands sjukhus Varberg.

– Som barnmorska är det jätteroligt att få följa sina kvinnor, det finns ju en viss chans att få vara med på förlossningen när någon man följt under hela graviditeten ska föda. Framför allt får man nyttja sin barnmorskekompetens maximalt, säger hon.

Om hon slutade som chef skulle hon vilja jobba på det sättet igen. Variationen var mycket värd och antalet jobbhelger blev färre.

– Man får en annan ork och ett helhetstänk och det bygger broar mellan verksamheterna. Framför allt blir det en större trygghet för patienterna när det dyker upp ett känt ansikte på förlossningen. 

Men det är svårt att rekrytera barnmorskor till rotationstjänsterna i Halland. Det som framför allt sätter käppar i hjulen är att öppenvård och förlossningsvård ligger i olika förvaltningar och att lönesystemen inte kommunicerar med varandra. Det blir för besvärligt för barnmorskorna, enligt Mia Borgen.

Bemanningskris var utlösande 

Region Jönköpings län har en annan typ av rotation. Det startade med en bemanningskris på förlossningen sommaren 2018. Ett par barnmorskor från öppenvården ryckte in och gick bredvid för att senare täcka upp under semestrarna. Men bortfallet på öppenvårdssidan blev för stort och man insåg att det krävdes bättre rutiner om det skulle fungera på sikt. 

– Då införde vi rotationsscheman. Tre av våra barnmorskor inom kvinnohälsovården jobbar fyra veckor på förlossningen under sommaren. Under resten av året är de på förlossningen två pass under fem veckor för att upprätthålla kompetensen, säger Lina Johannesson, enhetschef och verksamhetsutvecklare på kvinnohälsovården i norra Jönköping.

Dessutom deltar de i återkommande kurser i CTG, övervakning av barnet i magen, och praktisk obstetrisk träning. 

Lina Johannesson, enhetschef och verksamhetsutvecklare på kvinnohälsovården i norra Jönköping.

I somras, när det var svårt att hitta hyrbarnmorskor, lösgjordes ytterligare två barnmorskor tillfälligt från kvinnohälsovården för att dela på en tjänst på förlossningen. Båda barnmorskorna är intresserade av att fortsätta rotera liksom flera av de andra. 

– Det här är ett positivt upplägg och vi har varit nöjda med bemanningen både på förlossningen och i kvinnohälsovården, säger Lina Johannesson. 

Max två barnmorskor

Men just nu kan kvinnohälsovården inte avvara fler än tre för rotation för att få ihop sin verksamhet. Gravida kvinnor ska inte behöva träffa fler än två olika barnmorskor under en graviditet.

En nackdel med rotationen är att kvinnohälsovården förlorar mottagningstid, men Lina Johannesson anser absolut att vinsterna med samverkan mellan enheterna är större. 

– Det kostar mer under vintern att ha den här beredskapen men regionen tjänar massor på det eftersom vi inte behöver ta in hyrpersonal under sommaren. Och det lockar barnmorskor och vi får behålla dem vi har. Jag hoppas de högsta cheferna förstår hur viktigt det är, säger Lina Johannesson. 

Lästips: Barnmorskor trampar runt till de nyförlösta

Fler vill bygga upp rotation

- I Jönköping ligger produktionsbortfallet för mödravården per roterande barnmorska på åtta procent.

- I Halland har man just nu bara ett par som roterar mellan mödravård, förlossning och gynkliniken på sjukhuset.   

- Akademiska sjukhuset i Uppsala har rotationsverksamhet i samarbete med en privat mödravårdsmottagning.

- Vid Södersjukhuset i Stockholm fanns rotationstjänster förr men de upphörde när mödravården övergick i annan förvaltning. 

- I Region Västerbotten, som inte haft personal nog på förlossningen för att ge fyra semesterveckor på flera år, ska man undersöka om rotationsscheman kan vara ett alternativ. 

Läs alla Dagens Medicins artiklar inom omvårdnad 

Fakta

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev