fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Minskade kostnader för hyrpersonal

Publicerad: 2 oktober 2020, 09:04

SKR ser en tydlig koppling till covid-19 och uppskjuten vård när notan för hyrpersonal minskade under första halvåret 2020. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Kostnaderna för inhyrd vårdpersonal minskar i elva av 21 regioner. Men fortfarande läggs miljardbelopp på hyrpersonal.

Ämnen i artikeln:

Coronakrisen

Annika Carpman

annika.carpman@dagensmedicin.se


Under första halvåret i år minskade de totala kostnaderna för inhyrd vårdpersonal i regionerna med 3 procent, eller 70,5 miljoner kronor, jämfört med motsvarande period ifjol. Ändå spenderade regionerna nära 2,6 miljarder kronor på hyrpersonal, enligt siffror från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Siffrorna visar att utvecklingen fortsätter att skilja sig åt mellan yrkesgrupper. Medan kostnaden för inhyrda läkare minskade med 8 procent ökade kostnaderna för sjuksköterskor med 6 procent under årets första halvår.

De minskade kostnaderna för hyrläkare beror bland annat på extra satsningar på ST-läkare och ökad utlandsrektyrering, enligt SKR.

SKR noterar också en coronaeffekt bakom den totala minskningen. Det handlar dels om att planerad vård blivit uppskjuten, dels att flera regioner under covid-19 stärkt den egna bemanningen och exempelvis anställt läkarstudenter och fler undersköterskor.

– Minskningen har flera tydliga kopplingar till covid-19, men är också resultatet av ett långsiktigt arbete för att stärka den egna bemanningen i regionerna, säger Fredrik Lennartsson, chef för avdelningen för vård och omsorg på SKR, i en kommentar till siffrorna.

De elva regioner som har minskat sina kostnader för hyrpersonal är Dalarna, Kronoberg, Sörmland, Norrbotten, Västmanland, Örebro, Västernorrland, Uppsala, Västra Götaland, Värmland och Stockholm.

Första halvåret utgjorde kostnaderna för inhyrd vårdpersonal 3,2 procent av de totala personalkostnaderna i landets regioner. Målsättningen är att högst 2 procent av de totala personalkostnaderna ska gå till inhyrd personal, enligt SKR.

Hyrpersonal första halvåret 2020

Inom somatiken minskade kostnaderna totalt med 1 procent. Hyrkostnaderna för läkare minskade med 11 procent medan kostnaderna ökade för sjuksköterskor med 6 procent.

Inom primärvården minskade kostnaderna totalt med 6 procent. Hyrkostnaderna för läkare minskade med 7 procent medan kostnaderna för sjuksköterskor ökade med 31 procent.

Inom psykiatrin minskade kostnaderna totalt med 10 procent. Hyrkostnaderna för läkare minskade med 2 procent och kostnaderna för sjuksköterskor minskade med 29 procent.

Källa: SKR.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev