onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Nationella vårdkompetensrådet: ”Sätter omedelbart i gång arbetet”

Publicerad: 19 januari 2023, 10:25

Nationella vårdkompetensrådets ordförande Ann-Marie Wennberg Larkö välkomnar uppdraget från regerigen.

Foto: Mathias Bergeld/Bildbyrån

”Ett stort och viktigt uppdrag”, säger Nationella vårdkompetensrådets ordförande Ann-Marie Wennberg Larkö om uppdraget att ta fram förslag till en nationell plan för vårdens kompetensförsörjning.

Ämnen i artikeln:

Toppnyheter

SF


Det var på en presskonferens på torsdagsmorgonen i dag, den 19 januari, som regeringen meddelande att Nationella vårdkompetensrådet får i uppdrag att ta fram förslag på en nationell plan för hälso- och sjukvårdens kompetensförsörjning.

I uppdraget ingår att göra en nationell kartläggning av hur stort behovet av personal är både nu och framgent och ge förslag på vilka insatser, inriktade på både ny och befintlig personal, som kan behövas för att förbättra personalförsörjningen inom hälso- och sjukvården.

”Det är ett stort och viktigt uppdrag som vi har tilldelats och vi är mycket stolta över förtroendet vi fått. Rådet sätter omedelbart i gång arbetet och kommer att hålla regeringen löpande informerad om hur arbetet fortskrider”, säger Ann-Marie Wennberg Larkö, ordförande i Nationella vårdkompetensrådet, i ett pressmeddelande.

Beskedet kommer samma dag som Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska presentera resultatet av sin stora nationella tillsyn av akutsjukvården, där samtliga 27 granskade sjukhus fått kritik för bristande patientsäkerhet kopplad till vårdplatsbrist, som beror på brist på personal. 

Uppdraget omfattar både privat och offentlig vård och ska slutredovisas till socialdepartementet senast den 31 maj 2024. 

I november presenterade Nationella vårdkompetensrådet sin slutrapport om kompetensförsörjningen inom primärvården. Där föreslog man bland annat en stor satsning på ST-tjänster i allmänmedicin.

Läs också: Ann-Marie Wennberg Larkö slutar som sjukhusdirektör 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev