fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Norrtälje sjukhus går upp i stabsläge

Publicerad: 19 december 2022, 12:42

Norrtälje sjukhus meddelade strax efter lunch på måndagen att man går upp i stabsläge för att kunna prioritera den akuta vården.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Norrtälje sjukhus går upp i stabsläge. Smittspridning, hög belastning på intensivvården och hög sjukfrånvaro är några orsaker till beslutet.

Ämnen i artikeln:

Norrtälje sjukhusCovid-19RS virusToppnyheterBeredskapsläge

Jonas Desai

jonas.desai@dagensmedicin.se


Den alltjämt tilltagande spridningen av covid-19 i samhället fortsätter att påverka sjukhusens verksamhet. Senast i raden av sjukhus som går övergår till stabsläge är Norrtälje, som på måndagen meddelar att det behöver stärka upp den akuta, nödvändiga vården. 

Läs också: Stabsläge i Kronoberg – operationer ställs in 

”Vi har fått möjlighet att remittera vissa patienter vidare till andra vårdgivare i regionen, och har även ett nära samarbete med biståndsavdelningen och äldreomsorgen för att få snabb tillgång till korttidsplatser, vilket kan avlasta sjukhuset”, säger chefläkare Susanne Bergenbrant Glas i ett pressmeddelande. 

Också spridningen av RS-virus och influensa är bidragande orsaker till den ökade belastningen på sjukhuset. Det i kombination med hög sjukfrånvaro bland personal gör situation särskilt diger. 

”Vi ser dessutom att trycket på intensivvården just nu är mycket högt. Det är bekymmersamt, inte minst med tanke på de stundande jul- och nyårshelgerna”, säger Susanne Bergenbrant Glas.

Operationer som inte är akuta kommer att skjutas upp, skriver sjukhuset, samt att det kan bli aktuellt med omfördelning av personal. 

Vårdsökande på akut och närakut kan räkna med långa väntetider, heter det i pressmeddelandet. Susanne Bergenbrant påminner om att rådgöra med 1177 eller vårdcentral, om inte ärendet är akut, och manar allmänheten till försiktighet på isiga trottoarer för att slippa benbrott och ytterligare belastning på sjukvården. 

Läs mer: Det här gäller om chefen vill att du avbryter semestern 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev