söndag4 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Över 170 läkare kräver regiondirektörens avgång

Publicerad: 21 juni 2022, 06:08

I ett ett öppet brev riktar över 170 läkare vid Sunderby sjukhus i Luleå skarp kritik mot Region Norrbotten och kräver direktörens avgång. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

UPPDATERAD Drygt 170 läkare i Norrbotten hävdar att personalsituationen vid Sunderby sjukhus är så illa att det nu går ut över patienterna – nu har de fått nog och kräver regiondirektörens avgång, rapporterar lokala medier.

Ämnen i artikeln:

Sunderby sjukhusRegion NorrbottenKarolinska universitetssjukhusetLäkarförbundet

T

TT


Redan för några dagar sedan sade Norrbottens läkarförening upp sitt samverkansavtal med Region Norrbotten, med anledning av att man saknar förtroende för regiondirektören.

Nu går över 170 läkare vid Sunderby sjukhus i Luleå ett steg längre. I ett ett öppet brev riktar de skarp kritik mot regionen och kräver direktörens avgång.

Läs också: Kritiskt läge: Region Norrbotten saknar distriktsläkare

Drabbar svårt sjuka

Förutom att personalbristen har drabbat cancerpatienter som har fått skickas hem, drabbas också multisjuka patienter med lunginflammationer, hjärtinfarkter och blodförgiftningar som inte kan läggas in då det saknas vårdplatser, enligt Linda Kenttä Finnberg, en av läkarna som skrivit under brevet.

– De blir kvar på akuten i ett, ibland två, dygn – på hårda britsar utan tillgång till mat. Det är en fruktansvärt situation, ingenting man önskar någon, säger hon till P4 Norrbotten.

I mitten av juni stod det klart att Karolinska universitetssjukhuset i Solna har tecknat ett avtal med Region Norrbotten om att operera omkring 190 cancerpatienter under sommaren. Patienterna kommer i de flesta fall att flyga med reguljärflyg till Stockholm, enligt ett pressmeddelande från Karolinska.

”Okänsligt”

Att framställa det som en bra lösning är okänsligt av regionledningen, anser överläkaren Jonas Millgård, som också har skrivit under brevet.

– Att skicka i väg svårt sjuka cancersjuka människor, långt hemifrån och sitt sociala stöd, är vedervärdigt. Det är fruktansvärt. Det är inte bara operationsteknik det handlar om, det handlar om människor, säger han, till Norrbottens-Kuriren.

Regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson svarar på kritiken i Sveriges Radio P4 Norrbotten.

– Självklart kan vi, och skulle vi ha kunnat, agerat tidigare. Men det är som att sommaren alltid överraskar hälso- och sjukvården. Men trots att vi jobbar med en planeringshorisont på minst ett halvår inför en sommar så är läget svårt nu. Och när jag pratar med mina kollegor runt om i Sverige så har i stort sett alla regioner samma svåra läge, det vill säga utlöst på grund av att man har för lite personal.

P4 Norrbotten: Kan du i dag garantera patienternas säkerhet?
– Jag kan inte garantera säkerheten, men de som ansvarar, eller som arbetar med patientsäkerhetsfrågorna i regionen, arbetar idogt med att klara och säkerställa patientsäkerheten.

Johanna Engman/TT

Uppdaterad 10.25 21/6 med kommentar från regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här!

Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev