Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Region Stockholm vädjar om hjälp i vården

Publicerad: 9 december 2020, 13:58

Björn Eriksson är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm.

Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Intensivvården i Stockholm har nästan nått taket för sin kapacitet. Nu vädjar regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson om hjälp.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmCoronakrisen

– Vårdens personal är nu så hårt ansatta att jag under gårdagen formellt hemställt till Socialstyrelsen att få fler specialistsjuksköterskor, sjuksköterskor och undersköterskor till länets sjukhus, sa Björn Eriksson vid en presskonferens på onsdagen.  

Under onsdagen vårdades 814 patienter med covid-19 på regionens sjukhus och i geriatriska vården, varav 83 på intensivvårdsavdelningar. Det är nästan lika många som när läget var som värst i april då 1 100 patienter med covid-19 behövde någon form av sjukhusvård.

– Vi ser en mycket allvarlig situation för hälso- och sjukvården och vi behöver hjälp, säger Björn Eriksson. 

Enligt Björn Eriksson motsvarar antalet patienter med covid-19 som vårdas på regionens iva-avdelningar det antal iva-platser som regionen har i normala fall. 

– Vi försöker att öppna fler vårdplatser, men vården är så hårt pressad att det inte finns några marginaler, sa Björn Eriksson, som också meddelade att regionen vädjat till privata vårdgivare att låta deras medarbetare hjälpa till i akutsjukvården. 

Första vaccinleveranserna i januari

Magnus Thyberg, avdelningschef vid Region Stockholms hälso- och sjukvårdsförvaltning och ansvarig för samordningen av vaccineringen mot covid-19, fanns också med vid presskonferensen.

– Vi tror att de första vaccinen kommer att godkännas i slutet på december och kommer att vara här i början på januari. Och vi planerar att erbjuda vaccin så fort de första doserna är här, sa han. 

Enligt Magnus Thyberg finns en god kapacitet att påbörja vaccinationerna av riskgrupper och vårdpersonal när den första leveransen kommer i januari. 

Under våren och sommaren är tanken att regionen ska använda sig av samtliga 400 vaccinatörer som finns att tillgå. 

– Alla stockholmare kommer att erbjudas vaccin under 2021. Beroende av att vi får alla leveranser som vi hoppas på, sa han, och fortsatte: 

– Så det är angeläget för oss att alla tittar på erbjudandet och känner sig trygga med att vaccinera sig. 

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev