Bemanning
Regionerna får inte själva anställa AT-läkare
Publicerad: 17 maj 2019, 12:56
Foto: Staffan Lindbom
Socialstyrelsen måste godkänna alla AT-läkare och vikarierande underläkare innan de anställs, sedan kammarrättens dom vunnit laga kraft.
– Det nya rättsläget kommer att innebära väldigt mycket mer arbete för Socialstyrelsen och är administrativt betungande för regionerna. Jag tänker inte minst inför kommande sommarbemanning där många regioner fortfarande är i full gång med att anställa för att möta sommarens behov av vikarier, säger Sophie Thörne, arbetsrättschef på Sveriges Kommuner och Landsting, i ett uttalande på SKL:s hemsida.
I februari i år slog kammarrätten i Stockholm oväntat fast att lagen inte tillåter regionerna att på egen hand bestämma vilka som får arbeta som läkare utan att ha legitimation. Det gäller till exempel AT-läkare, liksom läkarstudenter och nyutexaminerade läkare som vikarierar som underläkare.
Socialstyrelsen måste godkänna alla läkare som saknar legitimation innan regionerna får anställa dem, ansåg kammarrätten. Domen överklagades av Socialstyrelsen. Men Högsta förvaltningsdomstolen nekar myndigheten prövningstillstånd, vilket betyder att kammarrättens dom står fast.
– På sikt är vår förhoppning att lagen ändras så att regionerna återfår rätten att fatta beslut om särskilt förordnande av icke-legitimerade läkare, säger Sophie Thörne.
Till dess konstaterar SKL att regionerna måste ansöka om ett sådant särskilt förordnande hos Socialstyrelsen för de icke-legitimerade läkare som de vill anställa efter den 7 maj i år. De som innan dess har anställts av en region behöver däremot inte godkännas av Socialstyrelsen.
Relaterat material
”Regionerna ska fortsätta anställa”
Socialstyrelsen överklagar dom om AT