Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Regionernas kostnader för hyrpersonal fortsätter att öka

Publicerad: 15 mars 2021, 12:01

Regionernas kostnader för hyrpersonal ökade med 22 miljoner kronor 2020.

Foto: Mostphotos

Regionernas kostnader för inhyrd personal inom sjukhusvården ökade förra året. Samtidigt minskade hyrkostnaderna inom primärvården och psykiatrin.


Ämnen i artikeln:

SKR

Den totala notan för inhyrd personal i vården ökade med 0,4 procent, eller 22 miljoner kronor, 2020 jämfört med 2019, visar ny statistik från Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. 

Störst var ökningen inom den somatiska vården, där regionernas totala kostnad för hyrpersonal 2020 uppgick till nästan 3 miljarder kronor. Inom psykiatrin och primärvården minskade kostnaderna marginellt. Totalt uppgick regionernas kostnader för hyrpersonal 2020 till nästan sex miljarder kronor.

Kostnaden för inhyrd personal som andel av den totala personalkostnaden uppgick till 3,6 procent – vilket är en minskning med 0,2 procentenheter. En minskning som delvis kan förklaras med att det under pandemin varit lättare att både anställa och låna in personal. 

Det är gruppen sjuksköterskor som står för ökningen, även om det fortfarande är gruppen läkare som står för lejonparten av regionernas hyrnota. Kostnaden för inhyrda sjuksköterskor ökade från 32 procent av den totala hyrkostnaden till 35 procent, samtidigt som kostnaden för hyrläkare minskade från 65 till 61 procent. 

Snart fem år har gått sedan regionerna tillsammans med SKR startade ett nationellt projekt för att få ner andelen hyrpersonal inom vården. 2015 låg den totala kostnaden för regionernas köp av hyrpersonal på 3,9 miljarder. Ambitionen med projektet var att bli hyroberoende. 

Under 2021 kommer regionerna att påbörja en gemensam upphandling av personal i vården. 

 

 

Malin Wernström

Reporter

malin.wernstrom@dagensmedicin.se

Ämnen i artikeln:

SKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev