Bemanning
Regiongemensamma hyravtalet stoppas – igen: ”Finns de som vill fördröja processen”
Publicerad: 23 januari 2023, 14:01
Stefan Petersson, regionernas projektledare för upphandlingen vid Västra Götalandsregionen, tror att att det kan dröja till dess ett avtal finns på plats om bemanningsföretagen fortsätter att begära överprövning. Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån, Pressbild
Nya regiongemensamma avtalet överklagas igen. ”Bemanningsföretagen kan hålla på hur länge som helst, de vill tjäna pengar”, säger Stefan Petersson, projektledare för upphandlingen vid Västra Götalandsregionen.
Det regiongemensamma avtalet gällande hyrpersonal i vården har överklagats igen. Den här gången av fyra bemanningsföretag, om det var SVT först att berätta.
– Det kommer ta tid innan det kommer på plats, säger Stefan Petersson, regionernas projektledare för upphandlingen vid Västra Götalandsregionen, till Dagens Medicin.
Om allt gått enligt plan skulle det regiongemensamma avtalet, vars syfte är att reglera en allt mer skenande bemanningsmarknad med dyra direktupphandlingar av vårdpersonal, varit på plats redan under hösten 2022. Så blev det inte. I mitten på juni överklagade bemanningsföretaget Dedicare Sverige, som har avtal med 17 av 21 regioner, upphandlingen som de menade stred mot lagen om offentlig upphandling, bland annat i fråga om viten, karens och ersättningsnivåer. Därefter överprövades upphandlingen av flera leverantörer. Beslut togs då om att upphandlingsunderlaget skulle ses över och justeras, och att en ny annonsering av upphandlingen skulle ske i november. Ett nytt avtal utformades där karenstiden på tolv månader fanns kvar, men vitesreglerna ändrades till bemanningsföretagens fördel.
I början på året, 8 januari, var sista datum för bemanningsföretag att lämna anbud, planen var att det nya avtalet skulle börja gälla i april.
Så blev det inte. Den här gången begärdes överprövning av fyra leverantörer.
– Det var karensen, och sedan ersättningsnivåerna som de tycker är för låga. Sedan var de inte heller nöjda med vitesdelen, trots att vi gjort om den för att leverantörerna ska få fler chanser att rätta till eventuella brister, säger Stefan Petersson.
Förvaltningsrätten har i ett interimistiskt beslut återigen stoppat avtalet. Hur lång tid det kan ta den här gången vet inte Stefan Peterson. Men han låter inte förvånad.
– Man får ju känslan av att det finns de som vill fördröja processen. Många leverantörer kör by the book, men sedan finns det de som vill tjäna pengar på dyra direktupphandlingar och olika avtalslösningar, säger han.
Stefan Petersson fortsätter:
– Vi kan rätta till punkter i avtalet, och sedan fortsätter de att begära överprövning. Och skulle förvaltningsrättens beslut vara till vår fördel kan de överklaga till kammarrätten, och så vidare. De kan ju ta det så långt som till EU-domstol. Och när vi tilldelat uppdraget kan man ju överpröva det också, säger Stefan Petersson.
Han säger att det är viktigt att få ett avtal på plats, att regionerna inte har råd att finansiera det nuvarande bemanningssystemet.
– Det går ju inte, det är våra skattepengar, säger han.
Eva Domanders är ordförande för branschorganisationen Kompetensföretagen. Hon tycker att det är beklagligt att avtalet stoppats.
– Det är tråkigt med tanke på all tid som har lagts på att ta fram ett avtal som vi hoppades skulle vara bra för alla parter, säger hon.
Läs mer: Nya upphandlingen i gång: ”Hoppas ha minimerat riskerna för överprövning”
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?
Kommentarer publiceras dagtid vardagar efter granskning.