Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Så många sjuksköterskor som slutat återvände

Publicerad: 3 november 2022, 11:18

SCB har undersökt hur många som lämnat sjuksköterskeyrket som återvänt.

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Få sjuksköterskor som har lämnat yrket och vård och omsorg återvänder. Det visar statistik från statistikmyndigheten SCB.

Ämnen i artikeln:

LönerToppnyheterKarriärsöndagToppnyheter ArbetslivToppnyheter Kommunal HälsaToppnyheter Sjuksköterska

Linda Berglund

linda.berglund@dagensmedicin.se


År 2016 frågade SCB 4 200 sjuksköterskor som hade lämnat vård och omsorg om de kunde tänka sig att återvända någon gång i framtiden. Då svarade 60 procent ja på frågan. 

Nu har SCB gjort en uppföljning för att ta reda på hur många som faktiskt hade återvänt under det första pandemiåret 2020 – och det var få. 13 procent av dem som 2016 svarade ja på frågan om att kanske återvända hade då återvänt till ett sjuksköterskejobb inom vård och omsorg. Ytterligare 3 procent var sjuksköterskor i en annan bransch, exempelvis skolsköterskor. 

Läs mer: Trots miljonviten fortsätter korridorvården i Helsingborg 

I den grupp som tidigare svarade att de inte ville arbeta som sjuksköterskor inom vård och omsorg igen hade trots det 7 procent återvänt 2020. Och ytterligare 3 procent jobbade som sjuksköterskor i en annan bransch.

Dessutom fanns det en grupp sjuksköterskor som återvände till vård och omsorg – men i en annan roll än som sjuksköterska. De blev då exempelvis chefer. Totalt sett var det därför 25 procent av de positivt inställda 2016 som jobbade inom vård och omsorg 2020. Bland de mer negativt inställda var motsvarande andel 20 procent.

Läs också: ”Jag vet inte varför de som jobbar i vården står ut med så mycket”

Undersökningen ger inga svar på varför sjuksköterskorna har återvänt, men 2016 svarade en stor andel att högre lön”, ”större möjligheter att styra över arbetssituationen” och ”rimligare arbetsbelastning i förhållande till arbetstid” hade stor eller avgörande betydelse för om de skulle kunna tänka sig att arbeta inom vård och omsorg igen. 

SCB:s definition av vård och omsorg är lite smalare än exempelvis Socialstyrelsens. I SCB:s indelning är ingår branscherna hälso- och sjukvård, vård och omsorg med boende eller öppna sociala insatser.

Läs också: Färre vill bli läkare och sjuksköterskor 

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev