Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Skärgårdsdoktor på Åland - en lite udda väg till svensk legitimation

Publicerad: 28 februari 2006, 14:16

Vill du pröva något annorlunda och ändå få en svensk läkarlegitimation? Poya T Khani packade läkarrocken och åkte till Åland - om några veckor är han klar med sin AT.


För den som vill göra AT-tjänstgöring utanför Sverige finns i dag flera möjligheter. Grannländerna Norge och Danmark är populärast - men sedan Polen och Litauen gick med i EU går det att söka AT även där.

Den som gör AT utomlands får en utländsk läkarlegitimation och måste därför ansöka hos Socialstyrelsen om att få en svensk legitimation. Men vill man kvittera ut en svensk läkarlegitimation direkt efter AT-tjänstgöringen finns en annan möjlighet: Åland.

- Vi skickar två AT-läkare till Åland varje termin. De anställs av sjukhuset i Mariehamn och det är Ålands sjukvårdslagar som gäller. Men tjänstgöringen är upplagd som den svenska och leder till en svensk läkarlegitimation, säger Christina Asplund, personalhandläggare med ansvar för AT-rekryteringen i Lanstinget i Uppsala län.

Landstinget inledde sitt samarbete med Ålands centralsjukhus i Mariehamn för fem år sedan. Anledningen var att den åländska sjukvården hade svårt att rekrytera läkare. Genom att locka över svenska AT-läkare ville man bredda rekryteringsbasen.

- Hittills har intresset varit stort. Vi har haft sökande från Uppsala, Lund, Umeå och Stockholm. Det som lockar är nog tanken om skärgårdsdoktorn, säger Christina Asplund.

De svenska läkarna söker AT via Uppsala, men är alltså anställda vid och får lön från sjukhuset i Mariehamn. Tjänstgöringen sträcker sig över 18 månader. De första nio görs på medicin- och kirurgiklinikerna. Sedan följer tre månader psykiatri och slutligen sex månader ute på vårdcentral. All praktisk tjänstgöring görs på Åland men en gång i månaden åker AT-läkarna över till Sverige för att delta i den teoretiska utbildningen tillsammans med AT-läkarna i Uppsala. Den första introduktionsveckan görs också i Uppsala.

Poya T Khani är en av dem som har valt att ta färjan över till Åland för att göra sin AT i Mariehamn. Han gick läkarprogrammet i Uppsala och ville pröva något annorlunda.

- Det verkade spännande att komma till ett centralsjukhus som är litet men ändå har stor medicinsk bredd, säger Poya T Khani.

På centralsjukhuset i Mariehamn finns bland annat specialister i medicin, lungmedicin, kirurgi, gynekologi och pediatrik. Patienter som behöver högspecialiserad vård skickas till Akademiska sjukhuset i Uppsala eller universitetsklinikerna i Åbo och Helsingfors. Ett 40-tal läkare arbetar på sjukhuset. Inom öppenvården finns ytterligare 10-15 läkare.

- Eftersom vi inte är så många får man snabbt en väldigt nära kontakt med överläkarna. Man är inte så anonym som man blir på ett stort universitetssjukhus, säger Poya T Khani.

En annan fördel med det lilla sjukhuset är att AT-läkarna får ta ett stort ansvar och lära sig att arbeta självständigt i ett tidigt skede. Akuten är inte uppdelad på kirurg och medicin, vilket gör att man hela tiden får arbeta med olika sorters patienter.

- De stora avstånden till andra sjukhus gör att vi måste klara det primära omhändertagandet här. Vi kan inte ägna oss helt åt en typ av patienter utan måste hela tiden blanda till exempel medicin, kirurgi, gyn och barn, säger Poya T Khani.

Just nu gör han sin sista månad som AT-läkare. När han är klar planerar han att stanna kvar och vikariera som läkare på Åland ett tag. Men sedan går rutten tillbaka till Sverige.

- Möjligheterna att göra ST är ganska små här. Man kan göra en del av medicinen eller öppenvården men man måste ändå åka till Sverige eller Finland för randningen, säger han.

Men finns det inte saker som man riskerar att missa när man inte gör AT i Sverige?

- Det mesta inom läkaryrket är ju ganska internationellt, både när det gäller regelverk och själva vården. På Åland har inte alla mediciner samma namn som i Sverige - men har man svensk utbildning i botten är det inget stort problem, säger Poya T Khani.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News