lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Socialstyrelsen i ny rapport: Personalbristen i vården förvärras

Publicerad: 28 februari 2023, 11:02

Värst är bristen på barnmorskor, grundutbildade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och läkare med specialistkompetens.

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Bristen på personal förvärrades inom ett flertal legitimationsyrken mellan 2021 och 2022, enligt Socialstyrelsens färska planeringsstöd. (1 kommentar)

Ämnen i artikeln:

Socialstyrelsen

JS


15 av 21 regioner rapporterar brist på personal inom minst hälften av legitimationsyrkena, enligt myndighetens årliga rapport Nationella planeringsstödet, NPS. Värst är bristen på barnmorskor, grundutbildade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och läkare med specialistkompetens. Dessa saknas i samtliga 21 regioner, tätt följda av biomedicinska analytiker som saknas i 20 regioner.

En majoritet av regionerna rapporterade dessutom att bristen på grundutbildade sjuksköterskor, specialistsjuksköterskor, röntgensjuksköterskor och tandhygienister förvärrats under mätperioden oktober 2021 till oktober 2022.

Bilden är densamma i kommunerna bland vilka en majoritet rapporterade en ökad eller oförändrad brist i höstas jämfört med året innan. Också här toppas listan av grundutbildade sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor, som 93 respektive 94 procent av kommunerna rapporterade en ökad eller oförändrad brist på.

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

2023-03-06

Tack för er viktiga artikel. Tyvärr tröttnar vi erfarna pga korrumperade chefer. Det går inte jobba i den svenska vården där man får provocerat uppsägning gång på gång, när vi, sjuksköterskor informerar vilka lagar bör följas. Det är mot grundlagen att tysta ner våra rapporter, och det är otillåten påverkan, vilket skett sedan 2008. Det blir en etisk konflikt att inte få göra sitt jobb enligt lagkrav. Vem vill jobba med kriminella?

Legitimerad specialistsjuksköterska 22 år i yrket

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev