Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Stort personaltapp på Akademiska

Publicerad: 19 augusti 2013, 12:18

Över 200 sjuksköterskor och barnmorskor har lämnat Akademiska sjukhuset i Uppsala i år. Då lovar sjukhuset att jobba med sitt varumärke som arbetsgivare.


Till och med juli hade 210 sjuksköterskor och barnmorskor slutat på sjukhuset. Vårdförbundet uppger att det är fler än tidigare år, enligt Upsala Nya Tidning. Ett tapp på cirka åtta procent av personalstyrkan i yrkesgrupperna. I juli hade Akademiska sjukhuset 2 564 anställda sjuksköterskor och barnmorskor. Under samma period anställdes 165 personer.

– Folk har slutat i alla tider, men så här många har aldrig tidigare uppgett att de har slutat på grund av stress, dåliga arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö, säger Therese Blomqvist, Vårdförbundets vice avdelningsordförande till UNT.

Personaldirektören Inger Thorén vet inte om personalomsättningen är större än vanligt i år.

– Men med tanke på att vi har en sjuksköterskebrist så är det inte okej. Vi vill behålla de sjuksköterskor vi har. Min förhoppning är att vi får en stabilitet under hösten, säger Inger Thorén till Dagens Medicin.

Hur ska ni få det?

– Vi ska jobba med vårt arbetsgivarvarumärke. Vi ska ta fram medarbetarriktlinje och ledarriktlinje. Vad står sjukhuset för? Vilka värden? Men också vad vi förväntar oss av våra anställda. Vad är vi stolta över och vad är det som gör att medarbetare vill vara kvar?

Nu verkar det ju snarare som om medarbetare inte vill vara kvar. Vill ni inte ta reda på varför de lämnar?

– Jo, visst, men Akademiska sjukhuset är en fantastisk arbetsplats. Det vet vi. Det finns en väldigt tydlig koppling mellan arbetsmiljö, arbetsgivarvarumärke och lönestruktur. Vi ska jobba med de styrkor vi har, synliggöra dem så att våra medarbetare känner att wow, det här vill vi jobba med, säger Inger Thorén.

– Och arbetsmiljön, den är A och O. Vi jobbar intensivt med framför allt Vårdförbundet men även andra fackförbund. Vi måste bli bättre på det systematiska arbetsmiljöarbetet. Dessutom tittar vi också på lönerna.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev