Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Bemanning

Sug efter utbildning för ukrainsk vårdpersonal

Publicerad: 15 augusti 2022, 07:20

Nästa vecka börjar 30 läkare och sjuksköterskor från Ukraina en introduktionsutbildning till svensk sjukvård.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Mer än 100 ukrainska läkare och sjuksköterskor har anmält intresse till en kurs på Sophiahemmet högskola som ska hjälpa dem att snabbare komma i arbete i den svenska vården.


Ämnen i artikeln:

SophiahemmetToppnyheterToppnyheter ArbetslivToppnyheter Sjuksköterska

I början av sommaren meddelade högskolan att legitimerade läkare och sjuksköterskor som flytt från kriget i Ukraina skulle erbjudas en introduktionskurs till den svenska hälso- och sjukvården. Och initiativet blev en omedelbar succé.

– När vi lanserade kursen blev vi överraskade över att det bara de två första dagarna var över 100 personer som anmälde sitt intresse, säger Johanna Adami, som är rektor på Sophiahemmet högskola till TT.

Läs också: Pandemin fick ST-läkare att tveka om yrkesvalet 

Nästa vecka ska 30 personer som möter kraven tas ut till introduktionsutbildningen vars mål är att de ukrainska läkarna och sjuksköterskorna snabbt ska komma in i den svenska vården, även om det handlar om andra arbetsuppgifter.

– Behovet finns ju av kompetens till vården och vi kan redan nu se att det är väldigt kvalificerade personer, säger Johanna Adami.

Under kursen, som ges på distans och drar i gång den 27 september, får deltagarna en introduktion i det svenska hälso- och sjukvårdssystemet, genomgång av vårdetik, patientsäkerhet och de regelverk som gäller här. Detta kompletteras av svenskstudier i samarbete med ABF Stockholm och praktik i olika vårdverksamheter.

Syftet är att de ska få en meningsfull sysselsättning och att vi ska ta till vara deras kompetens och att de ska få ett nätverk med arbetsgivare inom vården, säger Johanna Adami och tillägger:

– För det finns ju andra tjänster man kan jobba med inom vården även om man inte kan utöva sitt legitimationsyrke.

Beatrice Nordensson/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

TT

redaktionen@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev